Κόσμος

17 Ιουλίου 2019 21:32 Τελευταία ενημέρωση : 18 Ιουλίου 2019 16:25

Λευκός Οίκος: “μπλόκο” στην Τουρκία για τα F-35

Διάβασέ μου το...

Επισημοποιήθηκε ο αποκλεισμός της Άγκυρας από την αγορά των υπερσύγχρονων μαχητικών.

Λευκός Οίκος: “μπλόκο” στην Τουρκία για τα F-35

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος "εμπορικού" διαζυγίου...

Την επομένη των δηλώσεων Τραμπ ότι "παγώνει" την πώληση των F-35 στην Τουρκία, και λίγη ώρα μετά τη συνάντηση Πομπέο-Δένδια, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε  πως "η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη «εμπλοκή» της με τα F-35".   

"Δυστυχώς, η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό συστήματα αεράμυνας S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη «εμπλοκή» της με τα F-35. Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να "μάθει" τις προηγμένες δυνατότητές των F-35 (...). Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ για πάνω από 65 χρόνια, αλλά η αποδοχή του S-400 υπονομεύει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να απέχουν απο την αγορά ρωσικών συστημάτων (...).  Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εκτιμούν τις στρατηγικές τους σχέσεις με την Τουρκία. Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα F-35. Η στρατιωτική σχέση μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτενώς με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση των περιορισμών που οφείλονται στην παρουσία του συστήματος S-400 στην Τουρκία", αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η ακύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία για την πώληση των F-35 θα κοστίσει 500 - 600 εκατομμύρια δολάρια...  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ