Καιρός

20 Ιουλίου 2019 18:14

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Παρά το ενισχυμένο μελτέμι, επικρατεί ζέστη σε πολλές περιοχές, κάνοντας επιτακτικά τα ποτίσματα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Επιστροφή στο καλοκαιράκι, με ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο, ξηρασία, ζέστη στα δυτικά και στο Ιόνιο, όμως χωρίς προς το παρόν να φαίνεται «σοβαρή» ζέστη στον ορίζοντα, παρότι μπήκαμε στο τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου.  

Την Κυριακή αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός το πρωί, σε ολόκληρη την χώρα, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει, με πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα βουνά της βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 18 έως 35 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 21/7/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας διαπιστώθηκε η  ύπαρξη  Ευδεμίδας. Ξεκίνησε στις πεδινές περιοχές το 1ο 10-ήμερο του Ιούλη, η γ' πτήση του εντόμου και οι συλλήψεις στις παγίδες είναι χαμηλές και ακανόνιστες εξαιτίας του ακατάστατου καιρού. Οι προνύμφες της 3ης γενιάς της Ευδεμίδας προσβάλουν τις ράγες την εποχή που αυτές ωριμάζουν, ενώ ταυτόχρονα αυτές μολύνονται από παθογόνους μύκητες και βακτήρια (βοτρύτης κ.α.) που τις σαπίζουν. Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας στην παραγωγή, που προκαλείται από τις προνύμφες της 3ης γενιάς του εντόμου, οφείλεται στις δευτερογενείς σήψεις.

Συστάσεις : Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στα επιτραπέζια σταφύλια και στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται μεγάλες προσβολές από τη β’ γενεά της ευδεμίδας.  Επεμβάσεις, τηρούμενων των ορίων από τον τρύγο, να γίνουν στις παρακάτω ημερομηνίες: 

  • με την παραλαβή δελτίου με χημικά σκευάσματα που παρουσιάζουν και ωοκτόνο δράση,
  • ή  24-28 Ιουλίου με βιολογικά ή χημικά προνυμφοκτόνα σκευάσματα.

Συνιστάται η τακτική διενέργεια ελέγχου της προσβολής. Η απόφαση για τον χρόνο επανάληψης της επέμβασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το ύψος της προσβολής, την παραγωγική κατεύθυνση, την ευαισθησία της ποικιλίας, το ιστορικό του αμπελώνα, το εντομοκτόνο και την ημερομηνία του τρύγου.  Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ