Κόσμος

22 Ιουλίου 2019 13:33

Απειλεί η Τουρκία: αν ανοίξουμε τα σύνορα η Ευρώπη θα καταρρεύσει

Διάβασέ μου το...

Σκληρή απάντηση στην Ευρώπη από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών μετά τις κυρώσεις για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απειλεί η Τουρκία: αν ανοίξουμε τα σύνορα η Ευρώπη θα καταρρεύσει
-

Το «χαρτί» των μεταναστευτικών ροών παίζει η Τουρκία απέναντι στα μέτρα της ΕΕ για την παράνομη δραστηριότητα της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, προειδοποίησε ότι αν η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει τις πόρτες της και αφήσει ελεύθερους τους μετανάστες να κατακλύσουν την Ευρώπη, τότε καμία κυβέρνηση της Ε.Ε. δεν θα αντέξει για περισσότεροι από έξι μήνες.

Ο Σοϊλού σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι η Ευρώπη μάς έχει αφήσει μόνους μας σε αυτό το θέμα. Με το να μας χτυπάτε την πλάτη μόνο, δεν γίνεται».

Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους 337 χιλιάδες 729 Σύροι πρόσφυγες και η ροή αυτή συνεχίζεται. «Κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Όσοι θελήσουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε κέντρο παράνομων μεταναστών, θα τιμωρηθούν με τη μεγαλύτερη ποινή στην ιστορία. Είτε είναι Τούρκοι, είτε ξένοι, αυτή την απάντηση θα λάβουν. Δεν θα τους αφήσουμε ούτε ανάσα να πάρουν οι έμποροι, θα είμαστε σε επιφυλακή. Αν η Τουρκία δεν δείξει αποφασιστικότητα σε αυτό το θέμα, καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει παραπάνω από 6 μήνες. Αν θέλουν, ας το δοκιμάσουμε», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός.

Στο μέτωπο με τις ΗΠΑ η Τουρκία φαίνεται να ποντάρει στη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται λιγότερο αποφασιστικός από ότι το Κογκρέσο. Συγκεκριμένα, την ώρα που οι Γερουσιαστές ασκούν πιέσεις στον Αμερικανό Πρόεδρο να επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διατυμπανίζει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δεν επιθυμεί να επιβάλει κυρώσεις στη χώρα για τη συμφωνία με τη Ρωσία, αναφορικά με τους S-400.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ