Quantcast

Οικονομία

22 Ιουλίου 2019 22:10 Τελευταία ενημέρωση : 23 Ιουλίου 2019 00:02

Έκτακτα μέτρα για το Μάτι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Διάβασέ μου το...

Τι προβλέπεται για να ξεμπλοκάρουν δεκάδες εκ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους. Ποιές ειναι οι πρώτες, άμεσες παρεμβάσεις.

Έκτακτα μέτρα για το Μάτι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Άμεσες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων από την τραγωδία στο Μάτι, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στην Βουλή, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα στον Αύγουστο “ξεμπλοκάρουν” 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία “λιμνάζουν” εδώ και έναν χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής, ενώ καθαρίζεται το οικόπεδο στον Νέο Βουτζά, στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα, έναν χρόνο μετά την τραγωδία, τόνισε πως στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα και τα 31 εκατ. από αυτά “λιμνάζουν”, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να γίνονται μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Όπως είπε, από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61, ενώ εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών. Σε εκκρεμότητα είναι, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης, καθώς από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440, επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146, ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών δόθηκαν άδειες για 342.

Μάτι - φωτιά - καμμένα

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία “λιμνάζουν” στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής. Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει: 

  • Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
  • Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
  • Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

φωτιά - πυρκαγιά - Μάτι - καταστροφές - κόσμος

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως οι παρεμβάσεις αυτές θα υλοποιηθούν άμεσα:

  1. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
  2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει “ναι” σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.
  3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη “μαύρη” επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Στο Μάτι θα βρίσκεται το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας. Το μνημόσυνο θα γίνει στις 9.30 Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ