Καιρός

23 Ιουλίου 2019 17:30

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Που και πότε θα συνεχίσουν να εναλλάσσονται ο ήλιος με τα σύννεφα και τις τοπικές μπόρες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

 

Η αμφίρροπη πάλη μεταξύ μελτεμιού και καύσωνα θα συνεχιστεί ολόκληρη την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, διανθισμένη με απογευματινές συννεφιές και μπόρες κυρίως στα βουνά, κρατώντας έτσι τον υδράργυρο σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.  

Την Τετάρτη αναμένεται αρχικά αίθριος ουρανός σε ολόκληρη τη χώρα. Συννεφιές θα εκδηλωθούν το μεσημέρι και αργότερα θα πυκνώσουν στην ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, με τοπικές βροχές και το απόγευμα με σποραδικές καταιγίδες. Προβλέπονται καταιγίδες, που το απόγευμα θα επηρεάσουν και τα βουνά της υπόλοιπης ηπειρωτικής ανατολικής χώρας.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 17 έως 35 βαθμούς και στα νησιά από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ και το απόγευμα στο Αιγαίο έως και 7 μποφόρ. 

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 24/7/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου διαπιστώθηκε Βοτρύτης – στις πεδινές περιοχές. Ευνοϊκές συνθήκες για τον βοτρύτη κατά θέσεις λόγω:

  1. αυξημένης σχετικής υγρασίας και διυγράνσεων μεγάλης διάρκειας ως αποτέλεσμα των τοπικών βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν.
  2. ευαίσθητο στάδιο του γυαλίσματος που επικρατεί σε αρκετά αμπέλια.

Λόγω της αυξημένης σχετικής υγρασίας που καταγράφεται σε ορισμένες θέσεις, συνιστώνται τα εξής :

  1. Αποφύλλωση στη ζώνη των σταφυλιών. Είναι βασική προϋπόθεση στην αντιμετώπιση του βοτρύτη. Εξασφαλίζει την καλή κυκλοφορία του αέρα μέσα και γύρω από τα σταφύλια με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της υγρασίας. Για τους περισσότερους μύκητες που προσβάλλουν τα αμπέλια η υψηλή υγρασία είναι ο κύριος παράγοντας για την πραγματοποίηση της μόλυνσης και την περαιτέρω εξάπλωσή τους.
  2. Σε αμπέλια που σημειώθηκαν ευνοϊκές συνθήκες και που έχουν προχωρήσει στο γυάλισμα ή σε πυκνόραγες ποικιλίες ή σε σταφύλια με πληγές να γίνει προληπτική αντιμετώπιση. Στις πρώιμες περιοχές μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν του ωιδίου και της ευδεμίδας.

Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ