Πολιτική

24 Ιουλίου 2019 21:30 Τελευταία ενημέρωση : 25 Ιουλίου 2019 13:49

Παυλόπουλος: τιμούμε την εμβληματική επέτειο με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις

Text to Speech

Τα παραλειπόμενα απο την δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο και οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν. Ποιά μηνύματα έστειλε ο ΠτΔ ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Παυλόπουλος: τιμούμε την εμβληματική επέτειο με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις

Μήνυμα αρραγούς ενότητας σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των εθνικών μας θεμάτων απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στη δήλωσή του κατά τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της 45ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «Τιμούμε, όπως αρμόζει στην περίσταση και με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, την εμβληματική επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974. Και μέσα από αυτή την αρραγή ενότητα διακηρύσσουμε την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να επιτελούμε, αδιαλείπτως και δίχως καμία έκπτωση, το χρέος υπεράσπισης, έναντι πάντων, της Δημοκρατίας «όκωσπερ τείχεος».

Ταυτοχρόνως, σημείωσε, ότι τιμούμε τους νεκρούς που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, καθώς και όλους τους αγωνιστές του αντιστασιακού αγώνα που δεν είναι πια μαζί μας. Αγωνιστές, τους οποίους επάξια εκπροσωπούν οι παρόντες αντιστασιακοί, ενσαρκώνοντας την ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης.

Δεξίωση - Προεδρικό Μέγαρο

Παράλληλα, επεσήμανε, ότι φέτος, έχουμε έναν ακόμη λόγο να είμαστε υπερήφανοι για την συνέπειά μας ως προς την εκπλήρωση του χρέους υπεράσπισης της Δημοκρατίας, καθώς κατά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις από την μια πλευρά οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτούργησαν άψογα, ενώ οι μετέπειτα κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξελίχθηκαν υποδειγματικώς. «Και, από την άλλη πλευρά, η ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού απέδειξε, αντιθέτως μάλιστα απ’ ό,τι συνέβη σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πως τα μορφώματα φασισμού ή και ναζισμού δεν έχουν θέση στο Ιερό Πτολίεθρο της Δημοκρατίας μας, στην Βουλή των Ελλήνων», τόνισε ο Πρόεδρος.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στο ιερό χρέος που έχουμε να μην ξεχνάμε την μαρτυρική Κύπρο και τον αγώνα για την τελική της δικαίωση, κάνοντας λόγο για επίλυση του Κυπριακού με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα σεβασμό της κυριαρχίας της κατά τρόπο που αφενός δεν συμβιβάζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων και, αφετέρου, οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δεξίωση - Προεδρικό Μέγαρο

Εν συνεχεία υπενθύμισε το παράδειγμα όλων εκείνων, οι οποίοι μας άφησαν το παράδειγμά τους ως παρακαταθήκη για την πορεία μας στο μέλλον και υπογράμμισε ότι «Για να τιμήσουμε όμως την μνήμη τους, όπως τους αξίζει, πρέπει να πορευόμαστε στον δρόμο της εθνικής μας προοπτικής υπό όρους αρραγούς ενότητας, κατ’ εξοχήν σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των Εθνικών μας Θεμάτων, επέκεινα δε των Εθνικών μας Δικαίων, πάνω στην βάση του πλήρους και δίχως ίχνος έκπτωσης σεβασμού του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Δεξίωση - Προεδρικό Μέγαρο

Κλείνοντας την δήλωσή του, έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι και στα εξίσου τραγικά θύματά της, σημειώνοντας ότι πέρσι, η γιορτή της Δημοκρατίας ματαιώθηκε για να τιμήσουμε με το πένθος μας την μνήμη τους και κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι «η τραγωδία στο Μάτι και τα θύματά της δεν θα λησμονηθούν ποτέ, αφού μόνον έτσι θα αποτρέψουμε στο μέλλον οιασδήποτε μορφής επανάληψή της».

Δεξίωση - Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα βρει το δρόμο που του ταιριάζει και την προοπτική που του αντιστοιχεί.

Δεξίωση - Προεδρικό Μέγαρο

Από τα παραλειπόμενα της δεξίωσης και όσα ειπώθηκαν στα πηγαδάκια ξεχωρίζει η αποστροφή του Χρήστου Σταϊκούρα ότι ετοιμάζει πέντε θετικά «χτυπήματα» μέχρι την ΔΕΘ, εκ των οποίων τα δύο θέλει να τα ανακοινώσει μέχρι την επόμενη Παρασκευή, χωρίς να ανοίξει όμως τα χαρτιά του.

Τσίπρας και Βαρουφάκης, αν και αντάλλαξαν χειραψία, όταν κάθισαν στο κιόσκι δεν αντάλλαξαν κουβέντα, ενώ εμφανής ήταν η αμηχανία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, όταν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έφθασαν στο κιόσκι, διαπίστωσαν ότι έλειπε ο Πρόεδρος του Μέρα25. «Πού είναι ο Γιάνης;», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος κι έστειλε να φωνάξουν τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος είχε ξεχαστεί συζητώντας με άλλον καλεσμένο

Απευθυνόμενος στους αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «Δεν ξέρω αν είδατε τη σημερινή δήλωση του Ερντογάν (σημ: για την Συνθήκη της Λωζάννης)», με τους συνομιλητές να συμφωνούν ότι ήταν πολύ σημαντική.

Μόλις βγήκαν από το κιόσκι, τους πλησίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος χαιρέτισε εγκάρδια τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εμένα ο Αγοραστός μου έστειλε τυρί. Εσένα σου έστειλε;», είπε σκωπτικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας όλη την ομήγυρη να ξεσπάσει σε γέλια.

Δεξίωση - Προεδρικό Μέγαρο

Για πρώτη φορά φέτος τον εθνικό ύμνο έψαλε η χορωδία της Λυρικής Σκηνής.

Διαβάστε ακόμη: 24 Ιουλίου: τα μηνύματα των αρχηγών για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας 

Gallery

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ