Κόσμος

24 Ιουλίου 2019 23:23

Στο έλεος του καύσωνα η Ευρώπη (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Σε πολλές χώρες ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 40 βαθμούς Κελσίου, αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν ανάσες δροσιάς.

Στο έλεος του καύσωνα η Ευρώπη (βίντεο)
-

Του Ισαάκ Τριανταφυλλίδη

Η Ευρώπη λιώνει από τον καύσωνα. Θερμοκρασίες ρεκόρ, μεγαλουπόλεις σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, πυρκαγιές και εκατομμύρια κάτοικοι και τουρίστες στην γηραιά ήπειρο να ασφυκτιούν δίνοντας μάχη με συνθήκες… Σαχάρας. Οι 41,2 βαθμοί Κελσίου που σάρωσαν το Μπορντό είναι μόνο μια πρόγευση από το καμίνι στο οποίο μετατρέπεται η Γαλλία. Πρωτόγνωρες, εδώ και 70 χρόνια, θα είναι οι θερμοκρασίες που θα βιώσουν οι Παριζιάνοι, που ήδη έχουν κατακλύσει πάρκα και σιντριβάνια.

Στην Βρετανία τα θερμόμετρα ετοιμάζονται για ενδείξεις… ρεκόρ, φλερτάροντας με το ιστορικό ρεκόρ των 38,5 βαθμών Κελσίου τον Αύγουστο του 2003. «Αυτές οι θερμοκρασίες θα είναι συγκρίσιμες με το Κάιρο στην Αίγυπτο. Τα στοιχεία για το κύμα καύσωνα στην Βρετανία δηλώνουν πως η ατμόσφαιρα θα είναι πιο ζεστή από την Τεχεράνη του Ιράν», όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι. Οι Αρχές προειδοποιούν τα 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα στη Βρετανία για ένα τοξικό κοκτέιλ ζέστης και υγρασίας.

«40αρια» χτυπά ο υδράργυρος στην Ιβηρική, με Ισπανούς και Πορτογάλους εκτός από τον καύσωνα να αντιμετωπίζουν. λόγω της ξηρασίας, της εκδήλωση πυρκαγιών ή την αναζωπύρωση εστιών. Κατάμεστες οι παραλίες, αλλά και οι πλατείες με τα σιντριβάνια, καθώς ντόπιοι και τουρίστες αναζητούν ανάσες δροσιάς.

«Βράζουν από τη ζέστη» οι Κάτω Χώρες: Βέλγιο και Ολλανδία σε «πορτοκαλί συναγερμό», με τα νοσοκομεία να έχουν τεθεί σε επιφυλακή και τις παραλίες να πλημμυρίζουν από κόσμο.

Νέος καύσωνας επισκέπτεται και τη Γερμανία, με τα δυτικά της χώρας να θυμίζουν… φούρνο και τους μετεωρολόγους να εκτιμούν πως η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 41 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας ιστορικά ρεκόρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ