Πολιτική

25 Ιουλίου 2019 09:34

Κουμουτσάκος στον ΑΝΤ1: Λύση του μεταναστευτικού με δημοκρατική αυστηρότητα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Ο αρμόδιος Υπουργός εξηγεί τα βασικά σημεία.

Κουμουτσάκος στον ΑΝΤ1: Λύση του μεταναστευτικού με δημοκρατική αυστηρότητα (βίντεο)
-

«Η Τουρκία με τις δηλώσεις της δεν αμφισβήτησε τη συμφωνία που έγινε το 2016. Αμφισβήτησε παλαιότερη συμφωνία, προβάλλοντας το καθεστώς βίζας των Τούρκων στην Ευρώπη», σχολίασε τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».

«Όταν θέλουν να ανεβάσουν τους τόνους, επικαλούνται τη συμφωνία», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως αποκάλυψε, η αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου, συγκριτικά με πέρυσι, είναι της τάξης του 30%, κάτι που τόνισε ότι, «μας αναγκάζει να είμαστε σε εγρήγορση».

Ο Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό» το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι οι εταίροι έχουν ήδη ενημερωθεί, ενώ έσπευσε να μην «ρίξει στους προηγούμενους» όλες τις ευθύνες για το «μεγάλο πρόβλημα» του μεταναστευτικού.

«Η κατάσταση στη Μόρια δεν είναι διαχειρίσιμη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων. Στη Σάμο η κατάσταση είναι οιωνοί πολιορκία της πόλης», σημείωσε, για να τονίσει πως «έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους».

Ερωτηθείς για βίντεο που ανήρτησε οργάνωσε στο οποίο υποστηρίζει πως σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού απωθεί πρόσφυγες προς το Τουρκικό, το διέψευσε, ξεκαθαρίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει παράνομη οδηγία».

Οι λύσεις στο πρόβλημα

Σχετικά με τις κινήσεις που πρόκειται να γίνουν για την εξομάλυνση της κατάστασης, απαρίθμησε τις εξής:

  • Μείωση του χρόνου εξέτασης ασύλου
  • Εξέταση του χρόνου προσφυγών σε δεύτερο χρόνο

Δίνοντας ένα παράδειγμα για τους χρόνους εξέτασης ασύλου, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε «δύο άνθρωποι Σύροι κουρδικής καταγωγής από το Αφρίν, έκαναν αίτηση πριν δύο χρόνια και η πρώτη συνέντευξη που θα δώσουν είναι σε ένα χρόνο από τώρα».

«Έτσι συνθλίβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε και εξήγησε πως «τα τρία χρόνια θα συμπτυχθούν όσο το δυνατό», ενώ στις αρχές φθινοπώρου θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο, για την αύξηση του προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου και για άμεση αυστηροποίηση των συνόρων μας. «Όλα θα γίνουν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιου», τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που επέμεινε στην επιστροφή όσων ατόμων έχει απορριφθεί το αίτημά τους για άσυλο. «Ο,τι μπορεί να μετακινηθεί στην ενδοχώρα, θα μετακινηθεί», απάντησε ερωτηθείς για τον υπερπληθυσμό που παρατηρείται στα νησιά.

«Δημοκρατική αυστηρότητα» και «σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», θα είναι όπως είπε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Στα πιο άμεσα μέτρα που θα ληφθούν είναι η επίβλεψη της περιοχής της Σάμου και της ευρύτερης περιοχής, έκανε γνωστό ότι, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τις περιπολίες αεροσκάφος Zeppelin, σε συνεργασία με την Frontex.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία με την Τουρκία, ο Υπουργός είπε πως «επιδιώκουμε καλή συνεργασία με την τουρκική πλευρά», εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για τις δηλώσεις σαν τη χθεσινή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να ξεκαθαρίσει πως «δεν έχουμε, όμως, λόγο αμφισβήτησης της συμφωνίας για το 2016». Εν τω μεταξύ, επικειται συνάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Τούρκο Πρέσβη, η οποία όπως είπε, ήταν προκαθορισμένη «εθιμοτυπική, αλλά σε καλή συγκυρία».

ΣΥΡΙΖΑ: σκόπιμα ασαφής η Κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ό,τι «Οι σημερινές δηλώσεις του αν. Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για εγκατάσταση Ζέπελιν στη Σάμο είναι σκόπιμα ασαφείς. Τι ακριβώς πληροφόρηση και εντολή θα δίνεται στο ελληνικό λιμενικό; Τι εννοεί ο κ. Κουμουτσάκος όταν λέει ότι «θα πηγαίνει κοντά» το λιμενικό και θα ενημερώνει την τουρκική πλευρά; Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, τα παράκτια κράτη είναι υποχρεωμένα να αναπτύσσουν μηχανισμούς έρευνας και διάσωσης για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στα χωρικά τους ύδατα καθώς και να συνεργάζονται με τα γειτονικά κράτη προς τον σκοπό αυτό. Άρα, δηλώσεις τύπου «να πηγαίνει κοντά το λιμενικό» παραπέμπουν σε πρακτικές αποτροπής και επαναπροωθήσεων (push backs) στη θάλασσα, που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και ανασύρουν στη μνήμη τραγωδίες, όπως αυτή του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι το 2014.

Αυτές οι δηλώσεις κρίνονται ακόμη πιο ανησυχητικές αν συνδυαστούν και με το βίντεο που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας, το οποίο δείχνει σκάφος του λιμενικού να επιχειρεί απώθηση βάρκας με πρόσφυγες κοντά στο Αγαθονήσι στις 17 Ιουλίου. Καλούμε, λοιπόν, τη νέα πολιτική ηγεσία να σεβαστεί απολύτως τους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδάλλως θα φέρει την ευθύνη για επιπλέον θύματα στις θάλασσές μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ