Παράξενα

25 Ιουλίου 2019 19:55

Γαύδος: οι “καβάτζες” για ελεύθερο κάμπινγκ μέσω Airbnb και το… “απαγορευτικό”!

Διάβασέ μου το...

Σάλος προκλήθηκε από τους «αθεόφοβους» που έβγαλαν προς ενοικίαση τις «σκιές των δέντρων». Άμεση η παρέμβαση της τοπικής Αρχής

Γαύδος: οι “καβάτζες” για ελεύθερο κάμπινγκ μέσω Airbnb και το… “απαγορευτικό”!
-

Σάλο προκάλεσαν οι καταγγελίες ότι σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης υπάρχουν αγγελίες ότι ενοικιάζονται «καβάτζες» για ελεύθερο κάμπινγκ στην Γαύδο, ουσιαστικά οι «σκιές των δέντρων» στην παραλία του Σαρακήνικου, την μία από τις δύο μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Γαύδου, που βρίσκεται μόλις ενάμιση χιλιόμετρο από το λιμάνι του νησιού. Στην καταγγελία που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, γινόταν έκκληση στους κατοίκους του ακριτικού νησιού και τους παραθεριστές να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν την εμπορευματοποίηση των κατασκηνωτικών πρακτικών. 

Η καταγγελία ανέφερε ότι "με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα ενοικίασης, πρώτα μέσω AIRBNB και στη συνέχεια μέσω εμπορικών δικτύων για την εξασφάλιση δένδρων, στην περιοχή ελεύθερης κατασκήνωσης του Σαρακήνικου. Τη φυσική ομορφιά της Γαύδου απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες παραθεριστές που διαμένουν κυρίως στους κέδρους και τα πεύκα της σε συνθήκες ελεύθερου κάμπινγκ. Η διαχείριση της καβάντζας και της φύσης απέκτησε κουλτούρα και πολιτισμό. Διαμόρφωσε μέσα στο χρόνο τα αυτονόητά της:

  • Αυτονόητο πρώτο: Η καβάντζα δεν χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος ή για εμπορευματικές δραστηριότητες, όπως επαγγελματικοί χώροι εστίασης στη φύση ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.
  • Αυτονόητο δεύτερο: Οι καβάντζες ούτε πωλούνται, ούτε ενοικιάζονται, ούτε προκαταλαμβάνονται. Ανήκουν σε όλους μας βάσει της αρχής μια καβάντζα, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, ένας παραθεριστής.
  • Αυτονόητο τρίτο: Οι παραθεριστές αποτελούν κοινότητα. Συζητούν μεταξύ τους και βρίσκουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Δεν διαμορφώνουν εκ των προτέρων τετελεσμένα γεγονότα συσσωρεύοντας καβάντζες για να επιβάλουν εκ των υστέρων «χρυσές τομές».
  • Αυτονόητο τέταρτο: Κανείς δεν ιδιοποιείται ένα χώρο που εδώ και δεκαετίες διαμόρφωσε τη λογική της κοινής χρήσης. Αυτή η λογική διασφάλισε τη διαφύλαξη της φύσης, αλλά και μια βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή σχέση ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές της Γαύδου.

Σε αυτούς τους χώρους άλλοι μεγαλώσαμε, άλλοι ωριμάσαμε, άλλοι γεράσαμε και όλοι κοινωνικοποιηθήκαμε και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε ενοίκιο ή να φύγουμε. Η εκδίωξη μας από τον αμμόλοφο του Σαρακήνικου και της υπόλοιπης Γαύδου δεν θα περάσει. Καλούμε τους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές να αντιταχθούν στην εμπορευματοποίηση των κατασκηνωτικών πρακτικών"

Έβγαλε «απαγορευτικό» η Δήμαρχος Γαύδου

Οι καταγγελίες, που αφορούν μια παραλία - πόλο έλξης πολλών παραθεριστών που επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ – προκάλεσε την αντίδραση της απερχόμενης Δημάρχου Γαύδου, Γκέλης Καλλίνικου, η οποία έκανε λόγο για ένα μεμονωμένο περιστατικό που παρουσιάστηκε από επιχειρηματία των Χανίων και μετά από παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, αλλά και συνέλευσης παραθεριστών, έλαβε τέλος.

Όπως σημειώνει η κ. Καλλίνικου, «προς αποφυγή παρεξηγήσεων και στρεβλών ερμηνειών του πολύ σωστού κειμένου που κυκλοφόρησε: ο Δήμος Γαύδου με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου έχει αναγνωρίσει την ελεύθερη κατασκήνωση ως δικαίωμα όλων και έχει αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς στην ελεύθερη κατασκήνωση γι αυτούς που για πρώτη φορά το τολμούν, όπως και έχει χαρακτηρίσει τις παραλίες γυμνιστών, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο χάρτη που διανέμεται δωρεάν στο νησί. Ένα μεμονωμένα περιστατικό που παρουσιάστηκε από επιχειρηματία Χανίων μετά από παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής αλλά και συνέλευσης παραθεριστών έλαβε τέλος. Τα δέντρα άρχισαν να ελεύθερα και πάλι για όποιον θέλει να φιλοξενηθεί. Εμπορικές δραστηριότητες στις καβάτζες δεν επιτρέπονται".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ