Κόσμος

25 Ιουλίου 2019 22:42

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η τραγωδία στα ανοικτά της Λιβύης

Διάβασέ μου το...

Τρία πλοιάρια με περίπου 400 πρόσφυγες βυθίστηκαν. Μόνο 135 είναι οι διασωθέντες, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η τραγωδία στα ανοικτά της Λιβύης
-

Οι εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λιβύη, οι οποίοι περιέθαλψαν 135 μετανάστες μετά τη ναυτική τραγωδία στα ανοιχτά της πόλης Χομς, εκτιμούν ότι σχεδόν 400 άνθρωποι επέβαιναν σε τρεις λέμβους που βυθίστηκαν, με βάση τις μαρτυρίες των επιζώντων.

«Προφανώς, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη θάλασσα», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζιλιέν Ράικμαν, ο επικεφαλής της αποστολής των MSF για τη Λιβύη, που έχει την έδρα της στην Τύνιδα.

Σύμφωνα με τον Ράικμαν, οι μετανάστες αναχώρησαν γύρω στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, μόλις έδυσε ο ήλιος, με τρία πλοιάρια που ήταν δεμένα μεταξύ τους. Η μία λέμβος πηγαινοερχόταν για να γεμίσει τις άλλες δύο με 300 ανθρώπους. Στην τελευταία της μεταφορά, επιβίβασε με τη σειρά της άλλους 100, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά οι μετανάστες ήταν γύρω στους 400.

ΛΙΒΥΗ - ΝΑΥΑΓΙΟ - ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η οργάνωση παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε δύο ομάδες διασωθέντων, αποτελούμενες από 53 και 82 ανθρώπους, δηλαδή συνολικά 135. Από αυτούς, οι επτά εισήχθησαν σε τοπικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Ράικμαν, όλοι τους μεταφέρθηκαν στην ξηρά από Λίβυους ψαράδες και όχι από την ακτοφυλακή.

«Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ. Ένας άνδρας που τον τράβηξαν από το νερό ενώ πνιγόταν είδε όλη του την οικογένεια να χάνεται», συνέχισε, εξηγώντας ότι ανησυχεί επειδή έχουν σωθεί ελάχιστα παιδιά: «Προφανώς, πολλά άλλα χάθηκαν», είπε.

επιχείρηση διάσωσης - Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Λιβύη

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 145 άνθρωποι σώθηκαν και άλλοι 110 αγνοούνται. Ένας εκπρόσωπος των λιβυκών Αρχών, ο στρατηγός Αγιούμπ Κάσεμ, είπε ότι οι αγνοούμενοι είναι 115.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα ανοιχτά της Χομς συνεχίζεται ακόμη, αυτή τη φορά από τη λιβυκή ακτοφυλακή, είπε ο Ράικμαν, επιμένοντας ότι οι ψαράδες ήταν εκείνοι που διέσωσαν τους ναυαγούς.

Από τις αρχές του έτους, 426 άνθρωποι πνίγηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον απολογισμό του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε μαρτυρίες επιζώντων. «Όμως πόσα πλοιάρια χάθηκαν εντελώς και δεν θα μετρηθούν ποτέ;» διερωτήθηκε ο Ράικμαν.

***Φωτογραφίες αρχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ