Κόσμος

26 Ιουλίου 2019 21:51

Ο Σαλβίνι απαγορεύει και στο Λιμενικό να αποβιβάζει μετανάστες

Διάβασέ μου το...

Στα χέρια του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών η τύχη 135 διασωθέντων μεταναστών…

Ο Σαλβίνι απαγορεύει και στο Λιμενικό να αποβιβάζει μετανάστες
-

 

Νέο “δόγμα” στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Ματέο Σαλβίνι. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, μετά το απαγορευτικό σε πλοία ΜΚΟ,  απαγορεύει και σε σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής να αποβιβάζουν μετανάστες στα λιμάνια της χώρας 

Το νέο “κατόρθωμα” του Σαλβίνι ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή την τύχη 135 μεταναστών που διασώθηκαν από αλιευτικό και κατά τη διάρκεια της νύχτας μετεπιβάστηκαν στο σκάφος Gregoretti της ιταλικής ακτοφυλακής. 

Ο Σαλβίνι διαμήνυσε πως κανένα λιμάνι δεν πρόκειται να δεχθεί την αποβίβασή τους έως ότου άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ προσφερθούν να παραλάβουν και να φιλοξενήσουν κάποιους απ’ τους μετανάστες. 

«Εν αναμονή επίσημων απαντήσεων δεν έχει υποδειχθεί κανένα λιμάνι αποβίβασης», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών. 

Το εκβιαστικό αίτημα Σαλβίνι επιβεβαιώθηκε και από τις Βρυξέλλες. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως ελήφθη αίτημα για συντονισμό στον διαμοιρασμό μεταναστών που διασώθηκαν και παραμένουν εν πλω. «Η Ε.Ε. όπως έχει πράξει σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν έτσι θα προχωρήσει σε επικοινωνία με τα κράτη – μέλη», ανέφερε. 

Η κίνηση αυτή του Σαλβίνι έρχεται εν μέσω μιας άλλης σημαντικής εξέλιξης, που στόχο έχει να αποτρέψει το έργο των ΜΚΟ. 

Η ιταλική Βουλή τάχθηκε υπέρ της τεράστιας αύξησης των προστίμων που επιβάλλονται σε πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων αν αφού διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο εισέρχονται χωρίς την έγκριση των αρχών σε λιμάνια της Ιταλίας. Τα πρόστιμα αυτά θα φθάνουν εφεξής ποσά ύψους έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ, από 50.000 ευρώ που ήταν το μέγιστο μέχρι τώρα. 

Με 322 ψήφους υπέρ έναντι 90 κατά, η κάτω Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε την πολύ πιο σκληρή εκδοχή του λεγόμενου «διατάγματος ασφαλείας», που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιουνίου. Η οριστική εκδοχή του υπόκειται πλέον στην έγκριση της ιταλικής Γερουσίας.