Τεχνολογία - Επιστήμη

29 Ιουλίου 2019 22:41

“Αλαλούμ” στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για τον σεισμό στις Σέρρες

Διάβασέ μου το...

Τρεις φορές άλλαξε το μέγεθος και κυρίως το επίκεντρο του σεισμού, με αποκλίσεις… εκατοντάδων χιλιομέτρων.

“Αλαλούμ” στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για τον σεισμό στις Σέρρες
-

Κοντά στην Τερνπή Σερρών, σε μικρή απόσταση από την Νιγρίτα, εντοπίζεται τελικώς – σύμφωνα με την τρίτη (!) αναθεωρημένη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου – το επίκεντρο του σεισμού που ανησύχησε τους κατοίκους πολλών περιοχών στην Βόρεια Ελλάδα.

Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο άλλαζε διαρκώς το μέγεθος και κυρίως το επίκεντρο του σεισμού, με τις αποκλίσεις να μετρούν…. δεκάδες χιλιόμετρα αστοχίας στον εντοπισμό του ακριβούς σημείου.

Αμέσως μετά από την εκδήλωση του σεισμού, επικράτησε … αλαλούμ για το επίκεντρο. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για την Ορμυλία Χαλκιδικής, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και ένταση 3,5 Ρίχτερ.

Σεισμός - Γεωδυναμικό Ινστιτούτο - Αλαλούμ

Ωστόσο, μετά από λίγο φαίνεται η εκτίμηση άλλαξε και το επίκεντρο αναθεωρήθηκε κατά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, στα ανοιχτά του Θερμαϊκού, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, και ένταση 3,3 Ρίχτερ.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, το επίκεντρο του σεισμού… μετακόμισε ξανά και όχι για κάπου κοντά, αλλά για την Τερπνή Σερρών. Μάλιστα, το εστιακό βάθος αναθεωρήθηκε στα 10,7 χιλιόμετρα, ενώ το μέγεθος του σεισμού διευρύνθηκε στα 3,7 Ρίχτερ!

Η επανεκτίμηση και οι διαφορές στο εστιακό βάθος και το μέγεθος του σεισμού είναι συνηθισμένο φαινόμενο – στην εκτίμηση όχι με τέτοιες αποκλίσεις είναι η αλήθεια, όμως η μετατόπιση κατά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, ίσως και πάνω από 100 σε ευθεία γραμμή, του επίκεντρου είναι τελείως αφύσικη και…πρωτόγνωρη.

Σεισμός - Γεωδυναμικό Ινστιτούτο - Αλαλούμ

Προς άρση κάθε παρανόησης, δεν επρόκειτο για διαφορετικούς σεισμούς, αλλά για τον ίδιο σεισμό που άλλαζε… επίκεντρο και μέγεθος, κάτι που αποδεικνύει και το γεγονός ότι στις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κάθε φορά υπήρχε νέα εκτίμηση, διαγραφόταν η παλιά για την δόνηση που σημειώθηκε στις 21:33.

Μέχρι νεοτέρας, λοιπόν, ο σεισμός είχε επίκεντρο κοντά στην Τερπνή Σερρών και μέγεθος 3,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ