Πολιτική

30 Ιουλίου 2019 18:26

Πέτσας: θα αλλάξουμε τις αστοχίες σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα

Διάβασέ μου το...

Ποιες είναι οι δύο αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση του Κορκονέα, σύμφωνα με τον  κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Πέτσας: θα αλλάξουμε τις αστοχίες σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα
-

Την οδό της τροποποίησης διατάξεων του Ποινικού Κώδικα έδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την απόφαση για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.  Ο κ. Πέτσας εγκάλεσε και την  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι ψήφισε μόνη της τον Ποινικό Κώδικα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

"Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό το θέμα έχει να κάνει με διάφορες προεκτάσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο. Και αφορούν στο νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη είναι η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του πρότερου έντιμου βίου, που ανοίγει τον δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμα και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης που περιορίζεται από τα 20 στα 15 χρόνια. Είναι αλήθεια ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν, όμως, αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις τους που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση, προκειμένου να τροποποιηθούν. Ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα", τόνισε ο κ. Πέτσας.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας ανέδειξε τις ουσιαστικές προεκτάσεις της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κύπρο. "Δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων… Χρειάζεται λύση συνολική, βιώσιμη και λειτουργική… Δυστυχώς, η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αντίδραση δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε ο κ. Πέτσας. Εστιάζοντας, παράλληλα, στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο, ανέφερε πως οι ρυθμίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις θα αποτελέσουν ανάσα για εκατομμύρια πολίτες. "Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι περίπου 1,1 εκατομμύριο πολίτες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων μπορούν να απαλλαγούν από το βραχνά αυτό", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι ο απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας της "γαλάζιας" παράταξης. Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών, την Παρασκευή το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το Σάββατο θα μεταβεί στην Κάρπαθο.