Τεχνολογία - Επιστήμη

30 Ιουλίου 2019 22:35

Από την Ρωσία η διαρροή ραδιενέργειας το 2017 που έφτασε και στην Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το ραδιενεργό νέφος που κάλυψε την Ευρώπη έρχονται στο φως, εγείροντας νέο πλήθος ερωτημάτων.

Από την Ρωσία η διαρροή ραδιενέργειας το 2017 που έφτασε και στην Ελλάδα
-

Του Νικόλα Βαφειάδη

Το μυστηριώδες νέφος του ραδιενεργού ισοτόπου 106 του ρουθηνίου είχε εντοπισθεί στη χώρα μας από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αλλά και σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες.

Μια νέα μελέτη που βασίσθηκε στην ανάλυση 1.300 μετρήσεων σε όλον τον κόσμο, εντόπισε την πηγή της έκλυσης της ραδιενέργειας, που σκόρπισε εκατονταπλάσια ακτινοβολία στην Ευρώπη από ό,τι το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Πρόκειται για  το πυρηνικό εργοστάσιο επανεπεξεργασίας ραδιενεργών υλικών Μαγιάκ, στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας. Γερμανοί επιστήμονες είχαν από τον Οκτώβριο του 2017 ισχυρισθεί ότι η διαρροή της ραδιενέργειας έγινε από το συγκεκριμένο εργοστάσιο, δεν υπήρχαν ωστόσο επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και η Ρωσία είχε ισχυρισθεί ότι δεν υπήρξε πυρηνικό ατύχημα.

Τον συναγερμό για τη διαρροή είχαν σημάνει οι Ιταλοί που εντόπισαν στην ατμόσφαιρα της γειτονικής χώρας υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας.  Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Γαλλία εντοπίσθηκε υψηλή ραδιενέργεια σε μανιτάρια που είχαν εισαχθεί από τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι η διαρροή είχε γίνει αρκετά νωρίτερα. Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν ακόμη στη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Φινλανδία, την Ελβετία και την Αυστρία. 

Τα επίπεδα πάντως της ραδιενέργειας στην Ελλάδα είχαν μετρηθεί τον Οκτώβριο κάτω από τα πέντε χιλιοστά του Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα, συγκέντρωση που δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, ουδείς ωστόσο γνωρίζει τις συγκεντρώσεις τη στιγμή που περνούσε το ραδιενεργό νέφος πάνω από τη χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ