Καιρός

31 Ιουλίου 2019 17:25

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Καυτός θα είναι άμα τη εμφανίσει ο Αύγουστος, καθώς ο υδράργυρος θα τραβήξει την ανιούσα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές

Ο καιρός για τους αγρότες
-

 

Με "θερμή" διάθεση κάνει ποδαρικό ο Αύγουστος, με άνοδο του υδραργύρου τις τρεις πρώτες ημέρες, φτάνοντας το Σάββατο τους 40 βαθμούς.

Την Πέμπτη αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά το απόγευμα οι λίγες νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 18 έως 38 βαθμού και στα νησιά από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στα πελάγη έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 1/8/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, διαπιστώθηκε Μύγα της Μεσογείου. Είναι είδος πολυφάγο. Τα τελευταία χρόνια ζημιώνει περιστασιακά χονδρόραγα επιτραπέζια σταφύλια. Οι ζημιές είναι χωροταξικά διάσπαρτες ενώ η ένταση και οι θέσεις των προσβολών διαφέρουν από έτος σε έτος.

Μέσα στον Ιούλιο καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί στο δίκτυο παγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές) και μειωμένες προσβολές σε φρούτα που προηγούνται των σταφυλιών (βερίκοκα, ροδάκινα κλπ).

ΟδηγίεςΤα επιτραπέζια σταφύλια που βρίσκονται σε περιοχές με ιστορικό ζημιών (όπως Μαλάδες, Φοινικιά, Σταυράκια, Αθάνατοι, Προφ. Ηλίας, Αρχάνες κλπ) να ελέγχονται τακτικά για εμφάνιση προσβολών. Οι αμπελουργοί μπορούν να προστατεύσουν τα σταφύλια:

  • με τοποθέτηση από νωρίς παγίδων μαζικής προσέλκυσης και θανάτωσης,
  • με ψεκασμούς για την ευδεμίδα που γίνονται κοντά στην ωρίμαση να χρησιμοποιούν σκευάσματα με έγκριση και για τη μύγα.

Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ