Οικονομία

02 Αυγούστου 2019 22:19

“Μονομαχία” Γκεοργκίεβα-Ντάισελμπλουμ στην κούρσα διαδοχής της Λαγκάρντ

Διάβασέ μου το...

Σε “θρίλερ” εξελίσσεται η διαδικασία για το χρίσμα του υποψηφίου της Ε.Ε. για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

“Μονομαχία” Γκεοργκίεβα-Ντάισελμπλουμ στην κούρσα διαδοχής της Λαγκάρντ
-

Την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποστηρίζει η πλειοψηφία των κυβερνήσεων της ΕΕ για το χρίσμα του υποψηφίου για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος αριθμός των ψήφων.

Έπειτα από δύο ψηφοφορίες την Παρασκευή, η “μονομαχία” της διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας με τον πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν αναδεικνύει νικητή, όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Θα επιλεγεί ο υποψήφιος που θα λάβει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών της ΕΕ - δηλαδή τη στήριξη 16 κρατών-μελών -αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ.

Ο Ολλανδός Ντάισελμπλουμ είναι ο μοναδικός… αντίπαλος της Βουλγάρας Γκεοργκίεβα στην “κούρσα” για το χρίσμα της Ε.Ε. για την ηγεσία του ΔΝΤ, καθώς αποσύρθηκαν τρεις υποψηφιότητες: του Φινλανδού Όλι Ρεν, του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο και της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνο.

Από τη σύστασή του, το 1944, το ΔΝΤ ανέκαθεν είχε επικεφαλής έναν Ευρωπαίο, ενώ ένας Αμερικανός πάντα αναλάμβανε τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η υποψηφιότητα που θα προκριθεί από την ΕΕ θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ