Οικονομία

12 Αυγούστου 2019 20:19

Αργεντινή: οικονομικό κραχ μετά το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών

Διάβασέ μου το...

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Αργεντινής εκτινάχτηκαν στα ύψη και το πέσο αναμένεται να υποτιμηθεί μέχρι και 25%.

Αργεντινή: οικονομικό κραχ μετά το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών
-

Σφυροκόπημα δέχονται τα διεθνή ομόλογα και μετοχές της Αργεντινής σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, μετά την απροσδόκητα μεγάλη ήττα του Μαουρίτσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής.

Η συμμαχία του του υποψήφιου της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες εξασφάλισε προβάδισμα 14 μονάδων έναντι του Μάκρι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Βάσει συστήματος που υιοθετήθηκε το 2009 και αποτελεί ιδιαιτερότητα της Αργεντινής, διεξάγονται προκριματικές εκλογές για όλα τα πολιτικά κόμματα, την ίδια ημέρα, με πανεθνική ψηφοφορία. Η διαδικασία συνιστά περισσότερο μια προεκλογική δημοσκόπηση μεγάλου εύρους πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Το αποτέλεσμα αιφνιδίασε πλήρως τις αγορές. Η απόδοση των αποτιμώμενων σε ευρώ ομολόγων, με λήξη το 2028, είδαν την απόδοσή τους να εκτινάσσεται κατά σχεδόν 300 μονάδες βάσης, στο 13,46%, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2017. Τα ομόλογα σε δολάριο με λήξη το 2048 είδαν επίσης τις αποδόσεις τους να απογειώνονται και τις τιμές τους να κάνουν βουτιά 17%. Βυθίστηκαν και οι αργεντίνικες μετοχές στη Νέα Υόρκη.

Αναλυτές προειδοποιούν για συνθήκες πανικού και στις τοπικές αγορές, που θα ανοίξουν σε λίγες ώρες. Η BTG προειδοποιεί ότι το πέσο μπορεί να χάσει το 25% της αξίας του και η αξία των ομολόγων να συρρικνωθεί κατά 20% στον απόηχο του αποτελέσματος- σοκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ