Κοινωνία

13 Αυγούστου 2019 16:11 Τελευταία ενημέρωση : 13 Αυγούστου 2019 22:30

Εύβοια: Εκκένωση χωριών και εικόνες αποκάλυψης από τη φωτιά

Διάβασέ μου το...

Άνιση η μάχη της πυρόσβεσης. Εκκενώθηκε και τρίτο χωριό στην Εύβοια. Εσπευσμένα επέστρεψε στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός.

Εύβοια: Εκκένωση χωριών και εικόνες αποκάλυψης από τη φωτιά
-

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά. Μετά το μεσημέρι, έγινε αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας που ανταποκρίθηκε άμεσα και αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται στο ελληνικό αίτημα και ενεργοποιεί τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην περιοχή Natura της Εύβοιας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας πλέον τα Ψαχνά, αφού οι φλόγες στις 17:00 περίπου βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 3 χλμ από την πόλη. 

Εύβοια - Φωτιά - πυρκαγιά -Κοντοδεσπότι - Ψαχνά

Από νωρίς το μεσημέρι έχουν ήδη εκκενωθεί τα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλης και το απόγευμα το Δεσποτικό, ενώ στη συνέχεια σειρά για εκκένωση πήρε και το χωριό Πλατάνα.

Οι κάτοικοι συμμορφώθηκαν πλήρως και είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ένας όμως πυροσβέστης, εθελοντής της Πολιτικής Προστασίας, υπέστη εγκαύματα στο χέρι του και μεταφέρεται στο ΚΑΤ εσπευσμένα.

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά

Λίγα σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, χωρίς ακόμα να μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για το μέγεθος τυχόν περαιτέρω ζημιών σε οικίες και κτίσματα.

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά

Ο αντιδήμαρχος Διρφύων, Π.Ματράκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για μέτωπο μεγαλύτερο από τρία χιλιόμετρα, ενώ η μορφολογία του εδάφους να δυσχεραίνει περαιτέρω την επιχείρηση πυρόσβεσης. Όπως ο ίδιος, πάντως, δήλωσε, «οι πυροσβέστες κάνουν ό,τι μπορούν και υπερβαίνοντας τις δυνάμεις τους, επιχειρούν στην πυρκαγιά. Oι καπνοί που αναδύονται από το φλεγόμενο δάσος είναι τόσο πυκνοί που έχουν φτάσει μέχρι την Αττική, καλύπτοντας το κέντρο της Αθήνας. 

Η κατάσταση στην Αθήνα είναι τόσο αποπνικτική, που προκαλεί δυσφορία σε όσους βρίσκονται στην πόλη. Αν και σύμφωνα με το ΕΚΑΒ δεν υπάρχουν επιπλέον μεταφορές ανθρώπων στα νοσοκομεία -δεδομένης της κατάστασης καύσωνα των προηγούμενων ημερών - ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έδωσε συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες.

Εύβοια - Φωτιά - πυρκαγιά -Κοντοδεσπότι - Ψαχνά

Εύβοια - Φωτιά - πυρκαγιά -Κοντοδεσπότι - Ψαχνά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα και μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση των πύρινων μετώπων.

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά

Στο σημείο της μεγάλης φωτιάς έφτασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ όπως περιέγραψε στο έκτακτο δελτίο του ΑΝΤ1 εθελοντής πυροσβέστης που βρίσκεται στην περιοχή, η μάχη της πυρόσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της συνεχούς αλλαγής της φοράς των ανέμων.

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά

Στη φωτιά της Εύβοιας επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, καθώς και ένα επιπλέον που πετά πάνω από τις εστίες ως συντονιστικό.

 

Λίγο πριν από τις 17:00 ξέσπασε νέα εστία πυρκαγιάς στην περιοχή της Ιστιαίας στην περιοχή Καστανιώτισσα.

Το ευχάριστο μέσα στη δυσάρεστη αυτήν μέρα είναι ότι, φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βασιλικό, στο Κιάτο Κορινθίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αμέσως μετά την εκδήλωση της φωτιάς βρέθηκαν στο σημείο πέντε πυροσβεστικά οχήματα με 10 άνδρες και κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Λευκοχώρι του Δήμου Πηνειού, στην Ηλεία.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το απόγευμα, στην περιοχή Λευκοχώρι Γαστούνης, στην Ηλεία.

Στο σημείο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο, αλλά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ