Κοινωνία

13 Αυγούστου 2019 22:31

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για τους πυροσβέστες. Δραματικές εικόνες από την περιοχή. Δεκάδες τα πύρινα μέτωπα.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας (εικόνες)
-

Καλή φαίνεται πως είναι η εικόνα στα τέσσερα χωριά που εκκενώθηκαν, περικυκλωμένα από τις φλόγες που από τα ξημερώματα της Τρίτης καίνε το όρος Δίρφυ στην Εύβοια.

Τα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Σταυρός και Πλατάνια έχουν εκκενωθεί, χωρίς να υπάρχει αναφορά για τραυματισμό κατοίκων και φαίνεται να έχουν γλιτώσει από τις φλόγες που τα περιβάλανε. Ένας εθελοντής πυροσβέστης της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο, τραυματίστηκε στο χέρι και το πόδι και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν εκ των πραγμάτων τις ρίψεις νερού λίγο πριν από τις 21:00, οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ωστόσο, θα παραμείνουν στην περιοχή όλη τη νύχτα. Αν και οι άνεμοι έχουν κοπάσει, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, αφού μικρές εστίες παραμένουν στο πευκόφυτο βουνό.

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά - Νύχτα

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά - Νύχτα

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά - Δάσος - Ελικόπτερο

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά - Δάσος - Ελικόπτερο

Οι καπνοί που αναδύονταν από το φλεγόμενο δάσος είναι τόσο πυκνοί που έχουν φτάσει μέχρι την Αττική, καλύπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ο αέρας ωστόσο καθάρισε την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Αθήνα - νέφος - φωτιά

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ δεν υπάρχουν επιπλέον μεταφορές ανθρώπων στα νοσοκομεία -δεδομένης της κατάστασης καύσωνα των προηγούμενων ημερών - ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έδωσε συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες.

Η φωτιά στην περιοχή της Αγριλίτσας ξέσπασε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο, αλλά παρ’ολαυτά το παρθένο δάσος Natura παραδόθηκε αμέσως στις φλόγες, που πήραν ανεξέλεγκτη τροπή, απειλώντας ζωές και περιουσίες.

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά - Δάσος - Ελικόπτερο

Οι επίγειες δυνάμεις που παραμένουν στο σημείο, για να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της νυχτερινής κατάσβεσης αποτελούνται από 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και πλήθος εθελοντών.

O Δήμος Αθηναίων έστειλε χιλιάδες μπουκαλάκια νερό, για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές, ενώ ο Δήμος έχει ανοίξει χώρους φιλοξενείας, για όσους δεν έχουν προς το παρόν στέγη.

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά - Νύχτα

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά - Νύχτα

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά - Νύχτα

Στα Ψαχνά βρίσκεται από το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση, ενώ το απόγευμα μετέβη στο σημείο και ο Υπουργός Εσωτερικών. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Τάκης Θεοδωρικάκος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο θα εξομαλυνθεί τη νύχτα, λόγω της εξασθένησης των ανέμων, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η οποία ήταν κοινή με εκείνη της προηγούμενης μέρας στον Υμηττό.

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά - Νύχτα

Νωρίς το απόγευμα επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από τις ολιγοήμερες διακοπές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σε δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για τη μάχη που δίνουν, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ανθρώπινη ζωή, και πως το Κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να την προστατέψει.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής - Χρυσοχοΐδης - Εύβοια- Φωτιά

Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Για το λόγο αυτόν θα βρεθεί αύριο στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ώστε να συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια. Ο επίτροπος, όπως επισημαίνεται, θα ενημερώσει τον υπουργό για την ευρωπαϊκή βοήθεια η οποία αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού «rescEU».

Ήδη άλλωστε, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Αθήνας για ευρωπαϊκή βοήθεια, η Ιταλία και η Κροατία, που στέλνουν τέσσερα αεροσκάφη για βοήθεια.

Σε όλη τη χώρα σήμερα ξέσπασαν συνολικά 56 δασικές πυρκαγιές.


Κι άλλο μέτωπο στην Ιστιαία

Στο άλλο μέτωπο στη βόρεια Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.

Πρόδρομος Βοιωτίας

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, η φωτιά δεν εξαπλώθηκε, ωστόσο, δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, αφού στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, που αφενός δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, αφετέρου προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Και εκεί η θα δοθεί ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Το ευχάριστο μέσα στη δυσάρεστη αυτήν μέρα είναι ότι, φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βασιλικό, στο Κιάτο Κορινθίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αμέσως μετά την εκδήλωση της φωτιάς βρέθηκαν στο σημείο πέντε πυροσβεστικά οχήματα με 10 άνδρες και κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Λευκοχώρι του Δήμου Πηνειού, στην Ηλεία.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το απόγευμα, στην περιοχή Λευκοχώρι Γαστούνης, στην Ηλεία.

Στο σημείο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο, αλλά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά στη Θάσο, ενώ μάχη με τις φλόγες δίνουν και οι πυροσβέστες για τη φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα σε δύσβατη περιοχή των Καλαβρύτων.






 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ