Κοινωνία

14 Αυγούστου 2019 10:48 Τελευταία ενημέρωση : 14 Αυγούστου 2019 15:56

Αγωνία για τον πύρινο κλοιό στην Εύβοια (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Τρομακτική η οικολογική καταστροφή. Καναντέρ και ελικόπτερα στη μάχη με τις φλόγες. Σωτήριες για κατοίκους και περιουσίες οι αντιπυρικές ζώνες.

Αγωνία για τον πύρινο κλοιό στην Εύβοια (εικόνες)
-

Ατέλειωτο μαύρο τοπίο αποκαλύπτει η σημερινή μέρα στην Κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι σε μια μοναδική πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που λίγο πριν ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης. Με τον πλέον τραγικό τρόπο μιλούν για τρομακτική οικολογική καταστροφή ωστόσο όμως η σημερινή μέρα φέρνει και μια ανακούφιση καθώς διασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν την δική τους μάχη από το έδαφος και τον αέρα για να περιορίσουν τα περιφερειακά μέτωπα που απειλούν να επεκταθούν. Συνολικά 16 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα.

Από το ξημέρωμα το μόνο ενεργό μέτωπο που υπάρχει είναι στην περιοχή προς το χωριό Σταυρός κοντά στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ όπου εκεί η φωτιά καίει ένα συμπαγές δάσος με κατεύθυνση προς το χωριό Σταυρός από το οποίο απέχει περίπου στα 2 χιλ.

Εύβοια - φωτιά - καμμένα σπίτια

Το συγκεκριμένο χωριό έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα προληπτικά ωστόσο όμως υπάρχουν χαράδρες ενδιάμεσα όπου τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να πλησιάσουν με συνέπεια το μέτωπο της φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική του πορεία. Παράλληλα οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν τις ρίψεις των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.

Στο σημείο αυτό έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες κυρίως των αεροσκαφών καθώς είναι δύσβατη και απροσπέλαστη η περιοχή και δεν μπορούν να την πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις. Εκείνο που βοηθά σ' αυτή τη φάση είναι ότι έχουμε άπνοια στην περιοχή με αποτέλεσμα η δράση των πυροσβεστικών μέσων να είναι εμφανής τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ενεργά μέτωπα περιφερειακά της φωτιάς. Όλη τη νύχτα όμως η περιοχή έζησε έναν ξεχωριστό εφιάλτη.

Ακόμα και στις 3:00 τα ξημερώματα όταν η φωτιά έφτασε μέχρι τα Ψαχνά, όπου βρήκε μπροστά της μία αντιπυρική ζώνη την οποία είχαν προλάβει να ανοίξουν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ, βρήκαν την ευκαιρία ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το συγκεκριμένο μέτωπο. Λίγο αργότερα το ίδιο μέτωπο έστρεψε νότια προς το χωριό Τριάδα και φάνηκε στην αρχή να είναι ιδιαίτερα απειλητικό. Μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες αξιοποιώντας την άπνοια που επικρατούσε μπόρεσαν να το ελέγξουν με συνέπεια να μην υπάρξει εξέλιξη.

Εύβοια - φωτιά - καμμένα σπίτια

«Από τα Ψαχνά μέχρι τον Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη έχουν καεί τα πάντα. Είναι ευτυχές που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα ή ακόμα και καμένα χωριά» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα κ. Θανάσης Καρακάτζας που βρίσκεται στο σημείο από χθες το πρωί συνεχώς. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «υπάρχουν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη περιοχή αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Άλλωστε έχουν καεί τα πάντα. Σκοπός μας είναι να ελέγξουμε τα περιφερειακά μέτωπα μέχρι το μεσημέρι που περιμένουμε να έχει άπνοια».

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής η κατάσταση της άπνοιας που υπάρχει από το πρωί βοηθά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να είναι περισσότερο αποτελεσματικά ενώ οι πυκνοί καπνοί υπάρχουν με αλλά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με χθες.

Στην περιοχή παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα που έχουν μεταφερθεί ενώ παράλληλα βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών. Ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος της αστυνομίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση των χωριών ενώ στα Ψαχνά βρίσκεται και στρατός αλλά και το ΕΚΑΒ το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή όπως επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Εν τω μεταξύ, σε θαύμα της Παναγίας αποδίδει ο Ηγούμενος της Μονής Μακρυμάλλης το γεγονός ότι σώθηκε το μοναστήρι από τη φωτιά που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην Εύβοια.

«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης που ήταν στο μέτωπο της φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Βρισκόμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης με πρώτο μας μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να σωθούν οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας και νέος Περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Φάνης Σπανός.

Για την Εύβοια αναχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα ενημερωθεί για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος».

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη και υπογράμμισε την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφράζεται έμπρακτα στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Εύβοια - φωτιά - καμμένα σπίτια

Από πλευράς της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μεταβαίνει σήμερα στις 13:00 στις περιοχές της Εύβοιας που δοκιμάζονται από την καταστροφική πυρκαγιά.

Εύβοια - φωτιά

Στη μάχη καναντέρ από Ιταλία και Ισπανία

Καναντέρ από την Ιταλία και την Ισπανία ενισχύουν σήμερα τις εγχώριες δυνάμεις κατάσβεσης στη φωτιά που μαίνεται στην Εύβοια.

Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα συνδρομής που εστάλη από τη χώρα μας και έτσι έφθασαν στην Εύβοια δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία και αναμένονται ακόμα δύο από την Ισπανία.

Η Κροατία, που επίσης είχε ανταποκριθεί θετικά, τελικά δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εύβοια - φωτιά

Σε εφαρμογή ο μηχανισμός «rescEU»

Στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο επίτροπος επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια.

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για έναν «σπάνιο συντονισμό» στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας, ο οποίος του έκανε εντύπωση. Ευχαρίστησε τον κ. Χρυσοχοΐδη για την ενημέρωση και τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή ήταν και παραμένει δύσκολη.

Από πλευράς του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε την αξία της αλληλεγγύης και συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών, η οποία, όπως είπε, αναδείχθηκε έμπρακτα με την εφαρμογή και υλοποίηση του «rescEU».

Εύβοια - Φωτιά - Πυρκαγιά - Νύχτα

Στο “κόκκινο” οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων λόγω πυρκαγιών

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας από τους πυκνούς καπνούς που έχουν φτάσει μέχρι την Αττική από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην Εύβοια.

Την ίδια ώρα στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμα της PANACEA που διαθέτει δίκτυο παρακολούθησης των σωματιδιακών συγκεντρώσεων PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) με τοποθέτηση μετρητών καταγραφής στα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας προσφέρει δωρεάν εξετάσεις για τους κατοίκους της Εύβοιας που εκτέθηκαν σε μικροσωματίδια λόγω φωτιάς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, μετά από επικοινωνία και συνεννόηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, αποφάσισε την αποστολή, με κινητή μονάδα της Δημοτικής Αστυνομίας, 2.500 παγωμένων μπουκαλιών νερού και χυμών για τις ανάγκες των πυροσβεστών και των εθελοντών που βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων Ευβοίας.

Εξάλλου, το 4ο Τάγμα Αεροπορίας Στρατού, στην έδρα του 2ου Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ) στην Πάχη Μεγάρων επισκέφθηκε σήμερα εκτάκτως ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ