Κοινωνία

15 Αυγούστου 2019 07:18 Τελευταία ενημέρωση : 15 Αυγούστου 2019 12:29

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια

Διάβασέ μου το...

Περιορισμένη σε χαράδρα η φωτιά. Στη «μάχη» από νωρίς το πρωί 10 εναέρια μέσα. Στάχτη 25.000 στρέμματα.

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια

Άλλη μια νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών Μακρυμάλλη και Πλατανιά στην Εύβοια, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων των μετώπων της φωτιάς.

Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής μέσα στη νύχτα και η άπνοια επέτρεψαν η φωτιά να περιοριστεί σε μια χαράδρα, πριν από το χωριό Πλατανιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα. Δημιουργήθηκε μάλιστα αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό.

Την ίδια στιγμή πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από το παρθένο πευκοδάσος κι έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει, αν και σε μακρινή απόσταση από το χωριό. Οι πρώτες πτήσεις των ελικοπτέρων λίγο πριν από τις 6.30 το πρωί βρήκε τις φλόγες σε ένταση αλλά την πυρκαγιά περιορισμένη στην χαράδρα.

Εύβοια - φωτιά - καμμένα σπίτια

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία τη νύχτα για να περιορίσουν τα μέτωπα, ενώ χθες το βράδυ η Πυροσβεστική προχώρησε σε ενίσχυση και ανασύνταξη των δυνάμεων της. Από το πρωί δε φθάνουν οχήματα και προσωπικό από σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δύναμη που επιχειρεί στην Εύβοια είναι 198 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 22 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 172 πυροσβέστες, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος». Παράλληλα, 10 εναέρια μέσα πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Εύβοια - φωτιά

Συνέδραμαν δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Θετικό είναι το γεγονός ότι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν τις προηγούμενες ώρες έχουν κοπάσει, ενώ εκτός από το συγκεκριμένο μέτωπο, δεν υπάρχει σε εξέλιξη άλλη μεγάλη πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα άμεσης χαρτογράφησης δημοσίευσε τον χάρτη της πυρκαγιάς στην Εύβοια, βασισμένο σε εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης. Αποκαλύπτουν μια καμένη έκταση 25.000 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 10.000 στρέμματα ήταν δάσος.

Φωτιά - Εύβοια

Gallery

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ