Κόσμος

19 Αυγούστου 2019 11:18 Τελευταία ενημέρωση : 19 Αυγούστου 2019 15:34

Ρότα για την Ελλάδα έβαλε το τάνκερ που “αιχμαλωτίστηκε” στο Γιβραλτάρ

Διάβασέ μου το...

Πότε και που αναμένεται το δεξαμενόπλοιο που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης των σχέσεων Λονδίνου-Τεχεράνης. Τι αναφέρουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ρότα για την Ελλάδα έβαλε το τάνκερ που “αιχμαλωτίστηκε” στο Γιβραλτάρ
-

Στην Ελλάδα κατευθύνεται το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που κρατήθηκε επί εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ προκαλώντας διπλωματική κρίση μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων Marine Traffic, το πλοίο που αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο με επόμενο προορισμό του την Ελλάδα και συγκεκριμένα το λιμάνι της Καλαμάτας.

Εκτιμάται μάλιστα ότι θα φτάσει εκεί στις 25 Αυγούστου.

AP - Iρανικό δεξαμενόπλοιο - Γιβραλτάρ

AP - Iρανικό δεξαμενόπλοιο - Γιβραλτάρ

Μέχρι στιγμής, όπως σημειώνεται δεν έχει εξακριβωθεί γιατί το δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται στον συγκεκριμένο προορισμό ή εάν το δρομολόγιο θα μπορούσε να αλλάξει.

Το πλοίο Adrian Darya 1 που προηγουμένως είχε την ονομασία Grace 1 δεσμεύτηκε από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στις 4 Ιουλίου με  την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Οι αρχές του Γιβραλτάρ απέρριψαν τα αιτήματα των ΗΠΑ να κατάσχουν το δεξαμενόπλοιο και να παραμείνει ακινητοποιημένο. 

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν στον ΑΝΤ1 ότι παρακολουθούν το θέμα στενά, σημειώνοντας ότι "το δημοσίευμα στηρίζεται σε στοιχεία ιστότοπου, στοιχεία που δεν αποδεικνύονται πάντα ακριβή για την τελική πορεία ενός πλοίου", αναφέροντας ότι "δεν υπάρχει κάποια σίγουρη πληροφορία ότι το πλοίο κατευθύνεται όντως προς την Καλαμάτα", ενώ επισημαίνουν ότι παρακολουθούν την κίνηση του πλοίου και ότι "αυτή τη στιγμή μάλιστα το πλοίο πλέει με μόνο 2 κόμβους, δηλαδή ουσιαστικά παραμένει σχεδόν ακίνητο".


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ