Οικονομία

19 Αυγούστου 2019 15:45 Τελευταία ενημέρωση : 19 Αυγούστου 2019 16:38

Εγκύκλιος για την κατάργηση του “ηλεκτρονικού φακελώματος” των εργαζόμενων

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρεται σε αυτήν για την κατάργηση μέτρων που πέρασε προ μηνών η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι δηλώνει ο Υπ. Εργασίας.

Εγκύκλιος για την κατάργηση του “ηλεκτρονικού φακελώματος” των εργαζόμενων
-

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης υπέγραψε σήμερα την εγκύκλιο εφαρμογής της διάταξης της παρ.2α, άρθρ.117 του ν.4623/2019 με την οποία καταργήθηκαν τα άρθρα 48 και 58 του ν.4611/2019 αφότου ίσχυσαν.

Με την εγκύκλιο αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, «ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, το οποίο είχε διαταραχθεί - σε βάρος, μάλιστα, των ίδιων εργαζομένων - από τις προαναφερθείσες διατάξεις του ν.4611/2019 που ψηφίστηκαν λίγες μέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές. Συγκεκριμένα, καθορίζεται η επαναφορά στο προϊσχύον πλαίσιο προστασίας της εργασίας που θεμελιώνεται στις διατάξεις του Συντάγματος, του Αστικού Κώδικα και των νόμων 2112/20 και 3198/55, σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα και του γράμμα του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, προστατεύοντας ιδίως τους εργαζόμενους από τους κινδύνους που συνεπάγονταν οι καταργούμενες ρυθμίσεις, όπως:

  1. την ηλεκτρονική καταγραφή των λόγων ενδεχόμενης απόλυσης τους και, κατά συνέπεια, την βέβαιη υπονόμευση της μελλοντικής επαγγελματικής τους πορείας
  2. την οιαδήποτε μελλοντική αμφισβήτηση σχετικά με το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους
  3. την εξώθησή τους σε συνεχείς δικαστικές εμπλοκές

Επιπλέον, διασφαλίζονται πλέον τα δικαιώματα των εργαζομένων, η εργασιακή ειρήνη, οι προσλήψεις και οι θέσεις εργασίας, αποτρέπεται η σύγχυση εφαρμογής εργασιακών διατάξεων, επανέρχεται η κανονικότητα στην αγορά εργασίας και υποστηρίζεται η αναπτυξιακή δυναμική, σύμφωνα πάντα με το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Νομοθέτη και τη νομολογία των δικαστηρίων».

Σε δήλωση του, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης αναφέρει «Υπέγραψα σήμερα την εγκύκλιο με την οποία καταργούνται στην πράξη οι αναχρονιστικού, μεσαιωνικού θα έλεγα, χαρακτήρα προβλέψεις για το ηλεκτρονικό ‘φακέλωμα’ των εργαζομένων που επιχείρησε, λίγες μέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές, να καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ήδη στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είχαν καταγραφεί περιπτώσεις λόγων απόλυσης που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν τους απολυμένους σε αδυναμίας εύρεσης δουλειάς την επόμενη μέρα. Κάποια παραδείγματα: «αργός και οκνηρός, ανεπαρκής, αδικαιολόγητες απουσίες, ιατρικοί λόγοι, κ.λπ.» Όλα αυτά πλέον διαγράφονται και οι εργαζόμενοι αποφεύγουν την υπονόμευση του επαγγελματικού τους μέλλοντος. Η πραγματική προστασία των εργαζομένων απαιτεί κάτι περισσότερο από δήθεν αγαθές προθέσεις, κούφιες ρητορείες και αλλοπρόσαλλες διατάξεις. Χρειάζεται κοινή λογική και πραγματικό ενδιαφέρον».

Διαβάστε την εγκύκλιο:

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Καλοκαίρι Μαζί", ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «η τροπολογία που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα την πήρατε πίσω, ήρθε να περιορίσει, ως ένα βαθμό, την πλήρη ελαστικοποίηση που είχαν επιβάλλει τα μνημόνια. Το θέμα της αναιτιολόγητης απόλυσης. Ήταν κακό να υπάρχει αυτή η προστασία; Το δεύτερο, που είναι πολύ σημαντικό σε σχέση με το προηγούμενο. Την σχέση που έχει ο εργαζόμενος με τον υπεργολάβο. Τι κάνουν μεγάλες εταιρείες; ΟΤΕ, τράπεζες, πάνε και “νοικιάζουν” μέσω εργολάβων εργαζόμενους. Αν αυτός βαρέσει ένα “κανόνι”, παρότι έχει παράσχει τις υπηρεσίες του στην μητρική, στην αρχική επιχείρηση, αυτή φαίνεται να μην έχει καμία ευθύνη. Εδώ όμως πρέπει να αποδείξει, έδωσε τα λεφτά στον υπεργολάβο ή δεν τα έδωσε; Αλλιώς, αυτοί έχουν δουλέψει για την άλλη εταιρεία. Αυτό λοιπόν προσπαθούσε κάπως να περιορίσει. Ένα κλασικό κόλπο που ήταν εις βάρος των εργαζομένων, που οδηγεί σε πλήρη απαξίωση των δικαιωμάτων τους. Αυτές είναι οι περίφημες μεταρρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πραγματικά ο κ. Βρούτσης - τι να κάνουμε - είναι ο “μακελάρης” των εργασιακών δικαιωμάτων».

KKE: πόθος των επιχειρηματικών ομίλων η πλήρης κατάργηση της αποζημίωσης

Σε ανακοίνωση του, το ΚΚΕ αναφέρει “τα όσα προκλητικά ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας ότι με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης μπαίνει «τέλος στο ηλεκτρονικό φακέλωμα» για τους εργαζόμενους, αλλά και ο ψευτοκαυγάς με τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να κρύψουν τον φανερό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων που είναι η πλήρης κατάργηση της αποζημίωσης. Άλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση με το “ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικάτων” και των “ηλεκτρονικών ψηφοφοριών”, που έχει εξαγγείλει, επιδιώκει το πλήρες «φακέλωμα» των εργαζομένων που είναι συνδικαλισμένοι και τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων. Το κεφάλαιο δεν ανέχεται, ακόμα και προσχηματικές διατάξεις, όπως αυτή για την “δικαιολόγηση των απολύσεων”, παρά το γεγονός πως έχει στη διάθεσή του ένα ολόκληρο νομικό οπλοστάσιο, που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα των μνημονίων, για να μπορεί να απολύει ελεύθερα. Την προηγούμενη δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, επέβαλαν διατάξεις που μείωσαν τις αποζημιώσεις και το «κόστος» της απόλυσης στο ελάχιστο, έτσι ώστε η μεγαλοεργοδοσία να έχει λυμένα τα χέρια της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ