Κόσμος

19 Αυγούστου 2019 20:24

Επιμένει ο Τραμπ να... αγοράσει την Γροιλανδία

Διάβασέ μου το...

Δεν το βάζει κάτω ο Αμερικανός Πρόεδρος και επαναφέρει την ιδέα του για... εξαγορά της Γροιλανδίας.

Επιμένει ο Τραμπ να... αγοράσει την Γροιλανδία
-

Δεν το βάζει κάτω ο Ντόναλντ Τραμπ και επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση την πρωτοφανή ιδέα του για εξαγορά της Γροιλανδίας, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να μοιάζει αποφασισμένος να αποκτήσει το μεγαλύτερο νησί του πλανήτη, που καλύπτεται στο μεγαλύτερο τμήμα του από πάγο και ανήκει στη Δανία. 

Μπροστά στο πρωτότυπο αίτημα εξαγοράς του νησιού από την Ουάσινγκτον, οι Δανοί πολιτικοί απαντούν με ένα ηχηρό όχι, ενώ οι κάτοικοι της Γροιλανδίας αποκαλούν τρελό και αιθεροβάμων τον πλανητάρχη. 

Το έντονο ενδιαφέρον του Τραμπ για τη Γροιλανδία ωστόσο δεν είναι ξαφνικό, καθώς στο παρελθόν είχαν ενδιαφερθεί για την εξαγορά της και οι Πρόεδροι Χάρι Τρούμαν και Άντριου Τζόνσον, ενώ πλέον με το εντατικό λιώσιμο των πάγων η Αρκτική αποκτά αναβαθμισμένη γεωστρατηγική σημασία.


«Φιλοξενεί το 13% του πετρελαίου που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα, το 30% του φυσικού αερίου που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα, και άφθονο ουράνιο, σπάνια μεταλλεύματα, χρυσό, διαμάντια και εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια ανεκμετάλευτων πόρων», δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Με τέτοιο κρυμμένο πλούτο στο υπέδαφός της, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου μοιάζει καταδικασμένο να απασχολεί μελλοντικά όχι μόνο τον Τραμπ, αλλά και ολόκληρη την υφήλιο. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ