Πολιτισμός

21 Αυγούστου 2019 14:25

Benjamin Shine: δημιουργός γλυπτών που αψηφούν τη βαρύτητα (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Το τελευταίο έργο του, που αποκαλείται «Ηρεμία», όπως και τα προηγούμενα, “ρέει στον ουρανό”.

Benjamin Shine: δημιουργός γλυπτών  που αψηφούν τη βαρύτητα (εικόνες)

«Ηρεμία» (ή «Ησυχία») ονομάζεται το πιο πρόσφατο έργο του γλύπτη Μπέντζαμιν Σάιν. Όπως και τα άλλα γλυπτά του, και αυτό «ρέει στον ουρανό». Όπως και προηγουμένως, και αυτό χαρακτηρίζεται από το τούλι, που είναι το υλικό-σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη. Η κλίμακα εδώ είναι μνημειακή για να εκφραστεί η επίγνωση και ο αναστοχασμός.

Με φόντο τον ουρανό της ερήμου Σονόρα, η αιθέρια μορφή αποδίδει τις λεπτομέρειες ενός γυναικείου προσώπου, με τα μάτια κλειστά, στραμμένα στον «εσωτερικό κόσμο».

Οι τεχνικές δυσκολίες για την κατασκευή ενός γλυπτού από ενιαίο δίχτυ, διαστάσεων 24 επί 6 μέτρων, δεν ήταν ευκαταφρόνητες. Ο Σάιν εργάστηκε με κάποιον ο οποίος κατασκεύαζε πλέγματα.

Γλυπτό - Μπέντζαμιν Σάιν

Γλυπτό - Μπέντζαμιν Σάιν

Γλυπτό - Μπέντζαμιν Σάιν

Χρησιμοποίησαν υλικό που προήλθε από ανακυκλωμένο πολυαιθυλένιο μεγάλης πυκνότητας, υλικό που επιτρέπει την απομίμηση των λεπταίσθητων χαρακτηριστικών που απαντούμε στο τούλι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επί αρκετούς μήνες, ο γλύπτης δίπλωνε και «μάλαζε» το υλικό, για να αναδυθούν οι αιθέριες γραμμές του γυναικείου προσώπου. 

Το έργο ήταν παραγγελία της διαδικτυακής εταιρείας λάιφσταϊλ Mindbodygreen για το ετήσιο συνέδριό της «Revitalize». Τοποθετήθηκε στο θέρετρο Ritz Carlton στην Τουσόν, στην Αριζόνα.

   ?