Κοινωνία

21 Αυγούστου 2019 13:44 Τελευταία ενημέρωση : 21 Αυγούστου 2019 21:13

Τραγωδία στον Πόρο: Από βλάβη ή ανθρώπινο λάθος η πτώση του ελικοπτέρου; (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου αναζητούν οι Αρχές. Το σημείο "παγίδα" και οι πρώτες ενδείξεις. Το χρονικό του δυστυχήματος και οι τρεις νεκροί.

Τραγωδία στον Πόρο: Από βλάβη ή ανθρώπινο λάθος η πτώση του ελικοπτέρου; (εικόνες)
-

Τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Γαλατά και στον Πόρο με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι τρεις επιβαίνοντες αναμένεται να φέρει στο «φως» το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή μηχανικό πρόβλημα.     

Μαζί με τον Έλληνα πιλότο, Νίκο Καρυστινό, ο αποχαιρετισμός στον οποίο απο την κόρη του προκαλεί ρίγη συγκίνησης, δύο Ρώσοι πολίτες πέθαναν όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στον Πόρο. Πρόκειται για τους Mikhail Abramov και Davel Akolinin.

Τα αποτελέσματα των ερευνών θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.     

Σύμφωνα με την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων είναι πρώιμο το στάδιο της διερεύνησης των αιτιών και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Ελικόπτερο - Πόρος - πιλότος - δυστύχημα

Ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά σημειώθηκε η συντριβή στη θάλασσα.     

 Πάντως, η Επιτροπή επιβεβαιώνει έγγραφο της προς την ΔΕΔΔΗΕ και τις αρμόδιες αρχές, όπου ζητούσε να υπάρξει ειδική σήμανση στα καλώδια της ΔΕΗ (τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων), προκειμένου να είναι απολύτως ορατά από τους πιλότους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πρόσκρουσης στα καλώδια της.    

Ελικόπτερο - Πόρος - πιλότος - δυστύχημα 

Το χρονικό του δυστυχήματος σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΥΠΑ έχει ως εξής "το ελικόπτερο τύπου Αgusta A109 με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο (2) επιβάτες έχασε την επαφή του με τον Πύργο Ελέγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του. Συγκεκριμένα στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο.     

Ελικόπτερο - Πόρος - πιλότος - δυστύχημα

Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων".

Εν τω μεταξύ, όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο Δήμαρχος Τροιζηνίας, πάντως, δεν υπάρχει οριοθετημένο και αδειοδοτημένο ελικοδρόμιο στην περιοχή.

 

Δραματικά ήταν τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν το μοιραίο ελικόπτερο πέσει στη θάλασσα μεταξύ Γαλατά και Πόρου. Όπως φαίνεται στο βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, με σπασμένο έλικα και πνιγμένο στους καπνούς από την έκρηξη που είχε προηγηθεί ,το ελικόπτερο περιστρέφεται και λίγα δευτερόλεπτα μετά πέφτει στη θάλασσα.  

Ελικόπτερο - Πόρος - πιλότος - δυστύχημα

Η μαρτυρία μιας γυναίκας για την τραγωδία με το ελικόπτερο συγκλονίζει. Ζήτησε άδεια από τον πιλότο να καταγράψει την απογείωση από το ελικοδρόμιο του Γαλατά χωρίς να μπορεί να φανταστεί τον εφιάλτη που θα ακολουθούσε μετά από λίγα δευτερόλεπτα. «Πήγαμε εμείς κοντά και ήταν εκεί το ελικόπτερο, ετοιμάζοταν και μιλούσαμε με τον πιλότο. Μου έλεγε για τα παιδιά και για τα εγγόνια του. Μετά από λίγα λεπτά ήρθαν με ταξί δύο κύριοι. Τους λέω αν μας επιτρέπουν αν δούμε την απογείωση… Τι να πω. Δεν πήρε ύψος το ελικόπτερο, δεν ξέρω τι να πω. Δεν έχουν και κάποια ένδειξη τα καλώδια, αυτές τις μπάλες που βάζουν για να φαίνονται…».


Mikhail Abramov - Ρώσος - ελικόπτερο - Πόρος



Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στον Πόρο

Η πτώση του ελικοπτέρου στα καλώδια της ΔΕΗ προκάλεσε μπλακ άουτ στον Πόρο. Σύμφωνα με σημερινή του ΔΕΔΔΗΕ αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού της Σφαιρίας και κατά μήκος της προβλήτας του νησιού, όπου βρίσκονται οι περισσότερες τουριστικές υποδομές. 

Όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ «τα 6 Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη Μέσης Τάσης και άλλα 2 Χαμηλής Τάσης που μεταφέρθηκαν στο νησί, έχουν τεθεί σε λειτουργία και θα καλύψουν σταδιακά ένα πολύ σημαντικό μέρος των φορτίων όλου του νησιού. Ταυτόχρονα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι εργασίες για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στην εναέρια γραμμή που τροφοδοτεί το νησί από τον Γαλατά.»