Πολιτική

22 Αυγούστου 2019 10:37

WSJ: Ελληνικές εταιρείες αρνούνται να εξυπηρετήσουν το ιρανικό τάνκερ

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζεται ο κλοιός πιέσεων των ΗΠΑ και ο προβληματισμός στην Αθήνα για το δεξαμενόπλοιο, που έχει βάλει πλώρη για την χώρα μας.

WSJ: Ελληνικές εταιρείες αρνούνται να εξυπηρετήσουν το ιρανικό τάνκερ
-

Το σχέδιο του ιρανικού τάνκερ "Adrian Darya 1" να εξασφαλίσει προμήθειες στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη άτομα με γνώση της κατάστασης, ενώ σημειώνει ότι η Ουάσινγκτον πιέζει την Αθήνα να αποφύγει συναλλαγές με το ιρανικό πλοίο.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι διστακτική να επιτρέψει στο πλοίο να εισέλθει στα χωρικά της ύδατα, αναφέρει η WSJ επικαλούμενη Ευρωπαίο διπλωμάτη. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει την Αθήνα να μην βοηθήσει το πλοίο καθώς τα έσοδα από το φορτίο του κατευθύνονται στους Φρουρούς της Επανάστασης που η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αρνηθεί να εξυπηρετήσουν το τάνκερ καθώς αυτό φαίνεται να κατευθύνεται προς την Καλαμάτα. Ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών που εξέταζε το ενδεχόμενο να εξυπηρετήσει το τάνκερ μετά από σχετικό αίτημα τη Δευτέρα, ανέφερε ότι εγκατέλειψε το σχέδιο μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. "Δεν θα δουλέψω με αυτό. Δεν ενδιαφέρομαι πλέον", δήλωσε την Τρίτη.

Το πλοίο σχεδιάζει να αλλάξει το πλήρωμα του, να προμηθευτεί καύσιμα και τρόφιμα στα ανοιχτά της Καλαμάτας και να μεταφέρει το πετρέλαιο του σε άλλο πλοίο, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πολλές πηγές. Το πλοίο θα πρέπει να μεταφέρει το φορτίο του καθώς είναι πολύ βαρύ για να περάσει το κανάλι του Σουέζ προς το Ιράν, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Επίσης αρχίζει να μένει από καύσιμα, κάτι που καθιστά αδύνατο ένα ταξίδι γύρω από την Αφρική.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να επιτρέψει στο τάνκερ να μεταφέρει το φορτίο του σε άλλο ιρανικό πλοίο στα χωρικά της ύδατα, αναφέρει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Έλληνες αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να ακυρώσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα ναυτικών από την Ελλάδα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα ελέγχει σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων. Η απαγόρευση ελληνικών πλοίων στα ύδατα των ΗΠΑ θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στην ελληνική ναυτιλία.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην France 24 για το φλέγον ζήτημα με το ιρανικό τάνκερ τόνισε ότι μπορεί να πλέει στην Μεσόγειο ωστόσο, δεν κατευθύνεται στην Ελλάδα και επισήμανε ότι δεν υπάρχει αίτημα από το συγκεκριμένο πλοίο να δέσει σε ελληνικό λιμάνι.

Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο οποίος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν σχεδιάζει να διευκολύνει το ιρανικό τάνκερ να φτάσει στη Συρία.

Οι διαχειριστές του πλοίου εξετάζουν πλέον την Κύπρο σαν εναλλακτικό προορισμό, αναφέρει πηγή από τον κλάδο. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πάντως τη Δευτέρα ότι έχει προειδοποιήσει όλα τα μεγάλα λιμάνια στη Μεσόγειο να μην φιλοξενήσουν το πλοίο. Η Κύπρος επίσης φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να προσφέρει βοήθεια στο δεξαμενόπλοιο, αναφέρουν διαχειριστές.

Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει το τάνκερ σε μια κατάσταση αναμονής στη Μεσόγειο, αναφέρουν οι πηγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ