Κοινωνία

25 Αυγούστου 2019 19:52

Αποκάλυψη ΑΝΤ1 για το “παιχνίδι της μοίρας” με τους δύτες στην Κάρπαθο (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Τα πιθανότερα αίτια για την τραγωδία. Πως θύμα και διασωθείς άλλαξαν θέση την τελευταία στιγμή.

Αποκάλυψη ΑΝΤ1 για το “παιχνίδι της μοίρας” με τους δύτες στην Κάρπαθο (βίντεο)
-

Τραγική κατάληξη είχαν οι έρευνες στην Κάρπαθο για τον εντοπισμό των δυο δυτών, 65 και 30 ετών, με καταγωγή από την Τσεχία και το Ιράν, αντίστοιχα, οι οποίοι αγνοούνταν από το Σάββατο. 

Οι δυο δύτες εντοπίστηκαν νεκροί από άνδρες της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων του Λιμενικού Σώματος. Οι δύο άνδρες είχαν πάει στην περιοχή Σώκαστρο για κατάδυση μέσα σε σπηλιά σε βάθος περίπου 45 μέτρων και από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους. Στο σημείο αυτό εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Κυριακής.

Ακόμη ένας απο την παρέα, τσεχικής καταγωγής, που βούτηξε μαζί τους, αναφέρει πως ρεύματα και θολούρα στο βυθό είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει την επικοινωνία με τους άλλους δύο δύτες. 

Στις έρευνες συμμετείχαν ένα πλωτό του Λιμενικού Σώματος, παραπλέοντα σκάφη, καθώς και ομάδα ιδιωτών δυτών.

Αργά το απόγευμα οι δύτες ανέσυραν τη μια σορό, η οποία μεταφέρθηκε στα Πηγάδια Καρπάθου για αναγνώριση. Η δεύτερη σορός αναμένεται να ανασυρθεί την Δευτέρα, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, υποχρέωσαν τους δύτες να σταματήσουν τις προσπάθειες τους.

Οι δυσκολίες της επιχείρησης ήταν αρκετές κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας. 'Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν στελέχη του ΛΣ, οι δύο άτυχοι δύτες βρίσκονταν σε απόσταση 15 μέτρων από την είσοδο του σπηλαίου ενώ η ορατότητα ήταν μόλις στα 5 εκατοστά. Στήθηκε από τους βατραχανθρώπους της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων του Λιμενικού ένα δίκτυο με σχοινί και φακούς σε όλη τη διαδρομή, ένας "μίτος της Αριάδνης" δηλαδή, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τις σορούς και στη συνέχεια να τις ανασύρουν.

"Το παιχνίδι της μοίρας"

Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η Δώρα Βογιατζάκη, όταν οι τρεις αυτοδύτες είδαν την υποθαλάσσια σπηλιά αποφάσισαν να την εξερευνήσουν. Μπήκαν μέσα πρώτα οι δύο Τσέχοι και ο Ιρανός είχε μείνει στην είσοδο του σπηλαίου, όπως συνηθίζεται για λόγους ασφάλειας. 'Ομως σύντομα ο ένας Τσέχος, αυτός που τελικώς διασώθηκε, βγήκε από το σπήλαιο και τη θέση του πήρε ο Ιρανός, όπως περιέγραψε ο ίδιος ο διασωθείς. 'Ηταν μια κίνηση που του έσωσε τη ζωή!

Η ορατότητα ήταν περιορισμένη και πιθανώς οι τρεις δύτες δεν είχαν υπολογίσει σωστά και την ποσότητα των αερίων για μια τέτοια κατάδυση. 'Οταν ο τσέχος που είχε μείνει έξω από το σπήλαιο ένιωσε ότι ο αέρας στις μπουκάλες του τελειώνει προσπάθησε να ειδοποιήσει τους άλλους δύο οι οποίοι ωστόσο είχαν απομακρυνθεί και όπως εικάζεται ίσως είχαν ήδη χάσει τις αισθήσεις τους. Αναδύθηκε τότε στην επιφάνεια και ειδοποίησε τα σωστικά συνεργεία.