Κοινωνία

26 Αυγούστου 2019 09:55 Τελευταία ενημέρωση : 26 Αυγούστου 2019 20:48

Τα μοιραία λάθη που έκαναν οι δύτες στην Κάρπαθο

Διάβασέ μου το...

Ανασύρθηκε και η δεύτερη σορός, από το υποθαλάσσιο σπήλαιο. Το “παιχνίδι της μοίρας” και η διάσωση του τρίτου της παρέας.

Τα μοιραία λάθη που έκαναν οι δύτες στην Κάρπαθο
-

 

Ανασύρθηκε το μεσημέρι από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του λιμενικού, η σορός και του δεύτερου δύτη ενός 60χρονου Τσέχου δύτη, που εντοπίστηκε χθες εντός σπηλιάς και σε βάθος 47 μέτρων στη θαλάσσια περιοχή "Σώκαστρου" δυτικά της Καρπάθου.

Χθες ανασύρθηκε και αναγνωρίστηκε η σορός του 30χρονου Ιρανού εκπαιδευτή καταδύσεων που εντοπίστηκε και αυτή στο ίδιο σημείο. Οι δύο άτυχοι άνδρες μαζί με ένα ακόμα φίλο τους είχαν πάει το μεσημέρι του Σαββάτου στην θαλάσσια περιοχή για υποβρύχιες δραστηριότητες εντός σπηλιάς. Ο φίλος τους λόγω έλλειψης αέρα κατάφερε να αναδυθεί χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν οι άλλοι δύο.

Οι δυσκολίες της επιχείρησης ήταν αρκετές κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στελέχη του ΛΣ, οι δύο άτυχοι δύτες βρίσκονταν σε απόσταση 15 μέτρων από την είσοδο του σπηλαίου ενώ η ορατότητα ήταν μόλις στα 5 εκατοστά. Στήθηκε από τους βατραχανθρώπους της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων του Λιμενικού ένα δίκτυο με σχοινί και φακούς σε όλη τη διαδρομή, ένας "μίτος της Αριάδνης" δηλαδή, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τις σορούς και στη συνέχεια να τις ανασύρουν.

"Το παιχνίδι της μοίρας"

Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η Δώρα Βογιατζάκη, όταν οι τρεις αυτοδύτες είδαν την υποθαλάσσια σπηλιά αποφάσισαν να την εξερευνήσουν. Μπήκαν μέσα πρώτα οι δύο Τσέχοι και ο Ιρανός είχε μείνει στην είσοδο του σπηλαίου, όπως συνηθίζεται για λόγους ασφάλειας. Όμως, σύντομα ο ένας Τσέχος, αυτός που τελικώς διασώθηκε, βγήκε από το σπήλαιο και τη θέση του πήρε ο Ιρανός, όπως περιέγραψε ο ίδιος ο διασωθείς. Ήταν μια κίνηση που του έσωσε τη ζωή!

Η ορατότητα ήταν περιορισμένη και πιθανώς οι τρεις δύτες δεν είχαν υπολογίσει σωστά και την ποσότητα των αερίων για μια τέτοια κατάδυση. Όταν ο Τσέχος που είχε μείνει έξω από το σπήλαιο ένιωσε ότι ο αέρας στις μπουκάλες του τελειώνει προσπάθησε να ειδοποιήσει τους άλλους δύο οι οποίοι ωστόσο είχαν απομακρυνθεί και όπως εικάζεται ίσως είχαν ήδη χάσει τις αισθήσεις τους. Αναδύθηκε τότε στην επιφάνεια και ειδοποίησε τα σωστικά συνεργεία.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος:  «Βγήκα από το σπήλαιο επειδή ακούμπησα σε ένα σπασμένο αλιευτικό εργαλείο στην είσοδο της σπηλιάς. Έτσι βρήκα τον προσανατολισμό μου και ανέβηκα στην επιφάνεια. Η ορατότητα κάτω ήταν μηδενική».

 

Τα μοιραία λάθη

Μοιραία λάθη "απειρίας", παρά την πολύχρονη ενασχόληση των θυμάτων με τις καταδύσεις, στοίχισαν τη ζωή, όπως όλα δείχνουν, στους δύο άνδρες στην Κάρπαθο.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν, οι δύτες δεν είχαν νήμα, δηλαδή τον οδηγό επιστροφής τους στην επιφάνεια της θάλασσας, διέθεταν μόνο μία μπουκάλα οξυγόνου, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν είχαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι πήγαν σε ένα άγνωστο σπήλαιο, αλλά και εξαιτίας των ρευμάτων και των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή οδήγησαν στην τραγωδία.