Τεχνολογία - Επιστήμη

27 Αυγούστου 2019 21:18

Εντυπωσιακές εικόνες από την πόντιση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης στην Ελλάδα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα για τη επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, μέσω του «Δυτικού Διαδρόμου» Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος.

Εντυπωσιακές εικόνες από την πόντιση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης στην Ελλάδα (βίντεο)

Κανονικά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα προχωρά, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, μετά και την πόντιση του πρώτου υποθαλάσσιου καλωδίου Υπερυψηλής Τάσης 400 kV στην Ελλάδα, στο τμήμα Ρίου-Αντιρρίου.

Ο ΑΔΜΗΕ έδωσε στην δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες από την ολοκλήρωση των εργασιών πόντισης, που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και τη διασύνδεση της Πελοποννήσου.

Το υποβρύχιο καλώδιο Υπερυψηλής Τάσης αποτελεί κομβικό τμήμα του «Δυτικού Διαδρόμου», συνολικού προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα συνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης –μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου-Διστόμου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η επέκταση και αναβάθμιση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο θα ολοκληρωθεί με τον «Ανατολικό Διάδρομο» που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Μεγαλόπολης με την Κόρινθο και την Αττική. Τα έργα αυτά θα αυξήσουν  δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο και θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή, θωρακίζοντας την ευστάθεια τάσεων του Νότιου Συστήματος.