Κόσμος

31 Αυγούστου 2019 16:38

Λαϊκός ξεσηκωμός μετά το “πραξικόπημα” του Μπόρις Τζόνσον (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Μαζικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο, το Μπέλφαστ και σε άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου..

Λαϊκός ξεσηκωμός μετά το “πραξικόπημα” του Μπόρις Τζόνσον (βίντεο)
-

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν, το Σάββατο, στις δεκάδες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να καταγγείλουν το “πραξικόπημα” του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον μετά την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής για έναν μήνα πριν από το Brexit της 31ης Οκτωβρίου.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο, το Μπέλφαστ και σε άλλες πόλεις κατόπιν πρωτοβουλίας μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση έγινε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου το πλήθος, κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες, φώναζε ρυθμικά «Μπόρις Τζόνσον, ντροπή σου!».

Διαδηλώσεις - Μπ. Τζόνσον - Αγγλία

Στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι είχαν γράψει συνθήματα όπως «Ξύπνα, Βρετανία! Διαφορετικά θα βρεθείς στη Γερμανία του 1933» και «Οι δημοκράτες δεν φιμώνουν τη δημοκρατία».

Διαδηλώσεις - Μπ. Τζόνσον - Αγγλία

«Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε μόνο στα δικαστήρια ή στην κοινοβουλευτική διαδικασία για να σωθεί η κατάσταση. Έχουμε όλοι το δικαίωμα να ακουστούμε», εξήγησαν οι διοργανωτές στην ιστοσελίδα τους.

Διαδηλώσεις - Μπ. Τζόνσον - Αγγλία

Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου αφού λάβει τη συγκατάθεση της βασίλισσας και το κάνει κατά παράδοση κατά τη διάρκεια των συνεδρίων των πολιτικών κομμάτων τον Σεπτέμβριο. Αλλά η στιγμή που επιλέχτηκε και η διάρκεια της διακοπής των εργασιών (πέντε εβδομάδες) ξεσήκωσε τους πολέμιους του σκληρού Brexit.

Στον πρωθυπουργό προσάπτεται ότι επιδιώκει να εμποδίσει τους βουλευτές να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, που θέλει να εφαρμόσει αν δεν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με την Ε.Ε. για τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Τζόνσον υπεραμύνθηκε της απόφασής του δηλώνοντας ότι θέλει να επωφεληθεί από τον χρόνο αυτόν για να ετοιμάσει και στη συνέχεια να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την εθνική πολιτική.