Πολιτική

02 Σεπτεμβρίου 2019 15:26 Τελευταία ενημέρωση : 02 Σεπτεμβρίου 2019 21:27

Ευρωπαϊκή “ασπίδα” στην μεταφορά προσφύγων από την Λέσβο

Διάβασέ μου το...

Οι αστερίσκοι της Κομισιόν για την επανεισδοχή. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας «μετακομίζουν» στην βόρεια Ελλάδα.

Ευρωπαϊκή “ασπίδα” στην μεταφορά προσφύγων από την Λέσβο
-

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας η επιχείρηση αποσυμφόρησης των δύο προσφυγικών καταυλισμών της Λέσβου. Οι περίπου 1400 αιτούντες άσυλο μεταφέρονται με πλοία από το νησί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί σε δομές φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «χίλιοι περίπου από τους μετακινούμενους θα εγκατασταθούν στην δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Β. Ελλάδας.

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και στη διάρκεια του ταξιδιού, κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους.

Η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

πρόσφυγες - Μυτιλήνη - μετακίνηση

Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα».

Αναφερόμενος στην επιχείρηση μεταφοράς από τη Λέσβο στην ενδοχώρα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε πως «είναι στο πλαίσιο της πολιτικής αποσυμφόρησης του νησιού», θα γίνει σε δύο φάσεις και «είναι μια επιχείρηση σύνθετη, δεν είναι απλή».

«Δεν στοιβάζεις ανθρώπους. Είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που χαρακτηρίζονται είτε ευάλωτοι είτε έχουν ανοιχτό δελτίο, είτε είναι οικογένειες με παιδιά. Είναι μια επιχείρηση με χειρισμούς λεπτούς και σοβαρούς», εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Ο συνδυασμός του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων με την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας. Αυτό είναι το στοίχημα μιας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής ενός δημοκρατικού κράτους», σημείωσε σχετικά ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ενήμερη και ανήσυχη η Κομισιόν για την αύξηση των αφίξεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη.

Η Ν. Μπερτό ανέφερε ότι η Επιτροπή με ανησυχία ενημερώθηκε για το μεγάλο αριθμό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών την προηγούμενη εβδομάδα στη Λέσβο. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση των ελληνικών αρχών να μετακινήσουν 1500 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο σε δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ελληνικές Αρχές με αυτές τις μετακινήσεις». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή έχει βοηθήσει και παλαιότερα στη μεταφορά ευάλωτων ομάδων μεταναστών στην ενδοχώρα – «μία διαδικασία η οποία τώρα πρέπει να συνεχιστεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

πρόσφυγες - Μυτιλήνη - μετακίνηση

Συνεχίζοντας, η Ν. Μπερτό ανέφερε ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής βρίσκονται σε άμεση επαφή τόσο με τις ελληνικές, όσο και με τις τούρκικες Αρχές, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές Αρχές για να βελτιώσουμε την κατάσταση στα νησιά και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να  στηρίξουμε τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν το σαββατοκύριακο από τις ελληνικές Αρχές», ανέφερε.

Κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε: «Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το έργο καλή τη πίστει με τις τουρκικές Αρχές. Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος εργάζεται πάνω σε αυτό».

Τέλος, η Ν. Μπερτό διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία βασίζονται στην αρχή της «ασφαλούς χώρας», και εφαρμόζονται μόνο από τα νησιά και όχι από την ενδοχώρα.


Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το Προσφυγικό, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει, «Η κλιμάκωση του αυταρχισμού απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στους πρόσφυγες, με πιο χαρακτηριστικό δείγμα την απαγόρευση προσφυγής για τους αιτούντες άσυλο, πατάει πάνω στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ. Αυτή την πολιτική, όχι απλά υπηρέτησε, αλλά συνδιαμόρφωσε στην ΕΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό κι αποτελούν θράσος οι αναφορές του στα ανθρώπινα δικαιώματα, που ποδοπατήθηκαν στα κολαστήρια τύπου Μόριας. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως “ευαγγέλιο” στο προσφυγικό την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και συνολικά την πολιτική της ΕΕ, που έχει προκαλέσει τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση για τους πρόσφυγες και τους νησιώτες».