Κόσμος

02 Σεπτεμβρίου 2019 19:24 Τελευταία ενημέρωση : 02 Σεπτεμβρίου 2019 22:06

“Εδώ Βρυξέλλες”…

Διάβασέ μου το...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Εδώ Βρυξέλλες”…
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ότι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την "καρδιά" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

'Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: απο την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της "κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας".

Ξεκινά η κατανομή των χαρτοφυλακίων στους νέους Επιτρόπους

Την κατανομή των χαρτοφυλακίων στους νέους Επιτρόπους αναμένεται να αρχίσει να αποφασίζει η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τις προσεχείς ημέρες. Όλες οι χώρες, πλην της Ιταλίας, έχουν ήδη προτείνει τον Επίτροπό τους, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τη νέα Πρόεδρο της Επιτροπής να αρχίσει να σκέφτεται ποιές αρμοδιότητες θα δόσει στον Επίτροπο κάθε χώρας, τηρώντας παράλληλα την υπόσεσχεσή της να ηγηθεί μιας εκτελεστικής εξουσίας με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες.

Επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στις Βρυξέλλες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, βρίσκεται σήμερα και αύριο στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, προκειμένου να συναντηθεί με την νέα πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και με άλλους αξιωματούχους της ΕΕ, ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. «Είναι μια συνάντηση γνωριμίας και δεν θα γίνουν δηλώσεις προς τον Τύπο», ανέφερε η Μ. Αντρέεβα. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πολλά: από τους εμπορικούς δασμούς μέχρι την πολιτική για το κλίμα. Η πιο άμεση ανησυχία της ΕΕ είναι η κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.

Πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αρχίζει και πάλι το πρόγραμμα της ΕΕ για φρούτα, λαχανικά και γάλα στα σχολεία των συμμετεχουσών χωρών της ΕΕ για τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία έχει ως στόχο να προωθήσει την υγιεινή διατροφή και την ισορροπημένη δίαιτα με τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και την προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη γεωργία και την καλή διατροφή. Τη σχολική χρονιά 2017-2018, πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά ωφελήθηκαν από αυτό το πρόγραμμα, δηλαδή το 20 % των παιδιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε σχολική χρονιά διατίθενται στο πρόγραμμα συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ. Για τη σχολική χρονιά 2019-2020, έχουν δεσμευθεί 145 εκατομμύρια ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 105 εκατομμύρια ευρώ για γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρόλο που η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ επέλεξαν να συμμετέχουν είτε σε ένα τμήμα είτε στο σύνολο του προγράμματος.

Τα κράτη μέλη αποφασίζουν τον τρόπο με τον οποίον θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα, για παράδειγμα, τον τύπο προϊόντων που θα λάβουν τα παιδιά ή το θέμα των εκπαιδευτικών μέτρων που θα εφαρμόσουν.

Ευρωπαϊκή "ασπίδα" στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Η Ν. Μπερτό ανέφερε ότι η Επιτροπή με ανησυχία ενημερώθηκε για το μεγάλο αριθμό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών την προηγούμενη εβδομάδα στη Λέσβο. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση των ελληνικών αρχών να μετακινήσουν 1500 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο σε δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ελληνικές Αρχές με αυτές τις μετακινήσεις». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή έχει βοηθήσει και παλαιότερα στη μεταφορά ευάλωτων ομάδων μεταναστών στην ενδοχώρα – «μία διαδικασία η οποία τώρα πρέπει να συνεχιστεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.