Πολιτισμός

03 Σεπτεμβρίου 2019 12:34

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Διάβασέ μου το...

Τι απαντά εκπρόσωπος του Μουσείου στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για δανεισμό. Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα.

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα
-

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας στο αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Σχολιάζοντας την πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον βρετανό ομόλογό του, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, εξάλλου, δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει πολιτική «θύελλα» στην Ελλάδα, με ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ της πρώην Υπουργού Πολιτισμού και της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου, καθώς και επιθετικές προς την κυβέρνηση ανακοινώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε και σήμερα δήλωση η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζητεί μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» την πρόταση δανεισμού την οποία κατάθεσε ο Πρωθυπουργός.

Λίνα Μενδώνη:Τυχόν δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους

«Τυχόν δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους», ξεκαθάρισε η Υπουργός Πολιτισμού.

Βρετανικό Μουσειο - γλυπτά Παρθενώνα - Ελγίνεια μάρμαρα

Η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «απολύτως ψευδές επιχείρημα», τονίζοντας πως η Μελίνα Μερκούρη είχε χαρακτηρίσει «κλοπή» τη μεταφορά των Γλυπτών στο Λονδίνο και υπογραμμίζοντας πως αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία δεν αναιρείται από το αίτημα του Πρωθυπουργού για δανεισμό με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821, είπε.

«Από την στιγμή που έχουμε κλοπή αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα» κυριότητας, νομής, ή κατοχής, επισήμανε η υπουργός. Διευκρίνισε ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Σημείωσε μάλιστα πως σε περίπτωση το Βρετανικό Μουσείο δεχτεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών θα καταδείξει ότι η στάση του Λονδίνου «κάμπτεται», ενώ έως σήμερα είναι «απολύτως αρνητικοί».

Το επίσημο αίτημα για δανεισμό συντάσσεται από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα κατατεθεί στον χρόνο που κρίνει κατάλληλο ο κ. Μητσοτάκης, προσέθεσε η υπουργός.

Φώφη Γεννηματά: Τα κλεμμένα Γλυπτά να επιστρέψουν μόνιμα

«Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε. Από την Μελίνα έως σήμερα», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Ας το αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της πρότασής του περί δανεισμού», προσθέτει η κ. Γεννηματά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ