Πολιτική

03 Σεπτεμβρίου 2019 14:21

Χρυσοχοΐδης: επτά οι συλλήψεις τζιχαντιστών στην Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Οι απαντήσεις του Υπ. Προστασίας του Πολίτη για το "πέρασμα" των ακραίων ισλαμιστών και για τις προσφυγικές ροές στον Έβρο.

Χρυσοχοΐδης: επτά οι συλλήψεις τζιχαντιστών στην Ελλάδα

Στην αποκάλυψη ότι επτά αλλοδαποί έχουν συλληφθεί είτε γιατί υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης, είτε γιατί προέκυψε προανακριτικά εμπλοκή τους με τρομοκρατικές ή εξτρεμιστικές οργανώσεις, την περίοδο 2017 – 2019 προέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «από το 2017 έως και τον φετινό Αύγουστο, έχουν συλληφθεί 7 αλλοδαποί είτε βάση ευρωπαϊκού ή διεθνών ενταλμάτων σύλληψης , είτε επειδή προέκυψε προανακριτικά εμπλοκή τους σε δράσεις που είναι επικίνδυνες για την Εθνική Ασφάλεια ή για υποθέσεις τρομοκρατίας ή εμπλοκής τους σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις ένοπλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία ή το Ιράκ».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στην ερώτηση που κατέθεσε ζητούσε από τον υπουργό να επιβεβαιώσει εάν υπάρχουν διελεύσεις μαχητών του ISIS από την Ελλάδα και συλλήψεις.

Για τις ροές από τον Έβρο ο υπουργός κάνει γνωστό ότι υλοποιείται η εθνική επιχείρηση «ΑΣΣΠΙΔΑ» για την αντιμετώπιση της παράτυπης στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται επιχειρησιακές δράσεις που στοχεύουν αφενός μεν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της χώρας, αφετέρου δε στην ορθολογική διαχείριση των εισερχομένων μεικτών μεταναστευτικών ροών.

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Βελόπουλος ζητούσε να ενημερωθεί η Βουλή «τι είδους μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να κλείσουν οι πύλες εισόδου από τα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο», και «πόσους μαχητές του ISIS έχουν εντοπιστεί εντός της ελληνικής επικράτειας και σε ποια μέτρα έχει προβεί το υπουργείο εναντίον τους».

Λέσβος - πρόσφυγες - μετανάστες

Στην απάντησή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «σε ό,τι αφορά τη θωράκιση της χώρας μας έναντι του κινδύνου της εξάπλωσης των ισλαμιστών τρομοκρατών/τζιχαντιστών, καθώς και της διεθνούς τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις και λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα εντάσσοντας στο σχεδιασμό τους την επαρκή προετοιμασία τους για επιχειρησιακή δράση κατασταλτικού χαρακτήρα».

«Ειδικότερα, οι Ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τυχόν εντοπισμό ύποπτων εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων, αναλύουν και αξιολογούν οποιαδήποτε πληροφορία περιέλθει σε γνώση τους σχετική με τη δράση των εξτρεμιστών-ισλαμιστών και διεξάγουν επισταμένους ελέγχους στα άτομα που διέρχονται από τις ζώνες ευθύνης τους», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προσθέτει:

«Σε κάθε δε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι ένα άτομο διώκεται διεθνώς ή προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ή και αποδείξεις για εμπλοκή του σε τρομοκρατικές-εξτρεμιστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ, οι Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας προβαίνουν στη σύλληψη και σε όλες τις προβλεπόμενες περαιτέρω δικονομικές ενέργειες ή και στις απαιτούμενες για την έκδοσή του διαδικασίες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπληρώνει:

«Επισημαίνεται δε ότι, κατά το χρονικό διάστημα ετών 2017-2019 (έως 14-08-2019) έχουν συλληφθεί, είτε δυνάμει ευρωπαϊκών και διεθνών ενταλμάτων σύλληψης είτε επειδή προέκυψε προανακριτικά εμπλοκή τους στις ανωτέρω περιγραφόμενες δραστηριότητες, συνολικά επτά (7) αλλοδαποί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ