Υγεία - Περιβάλλον

05 Σεπτεμβρίου 2019 10:52

ΠΟΕΔΗΝ: Ακάλυπτα από ασθενοφόρα τα Κέντρα Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία

Διάβασέ μου το...

Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ για τα Κέντρα Υγείας στον νομό, με αφορμή το περιστατικό στην Κατούνα, όπου πολίτες σπρώχνουν το ασθενοφόρο για να πάρει μπροστά

ΠΟΕΔΗΝ: Ακάλυπτα από ασθενοφόρα τα Κέντρα Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία
-

Ακάλυπτα από ασθενοφόρα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί με τα ασθενοφόρα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, είναι το βίντεο που έκανε τον γύρω του διαδικτύου το Σαββατοκύριακο, με το χαλασμένο ασθενοφόρο, που χρειάστηκε "σπρώξιμο" από πολίτες για να μεταφέρει ασθενή σε νοσοκομείο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό καταγγέλλει και η ΠΟΕΔΗΝ:

"Μηχανή συγκρούστηκε με φορτηγό με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο οδηγός της μοτοσυκλέτας. Στο σημείο κατέφθασε ιατρός από το ΚΥ Κατούνας που ευτυχώς δεν είχε κλείσει ακόμα καθώς λειτουργεί μόνο πρωινά. Ασθενοφόρο δεν υπήρχε γιατί στο ΚΥ δεν υπηρετεί κανένας οδηγός. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με το Ι.Χ. αυτοκίνητο του γιατρού που κατέφθασε στο σημείο του ατυχήματος. Ήρθε στην συνέχεια ασθενοφόρο από την Αμφιλοχία η οποία βρίσκεται σε απόσταση 25-30 λεπτών και έπαθε την μηχανική βλάβη και το έσπρωχναν. Ο τραυματίας καθυστέρησε να μεταφερθεί σε κατάλληλο υγειονομικό σχηματισμό. Ευτυχώς δεν κινδύνεψε η ζωή του".

ΠΟΕΔΗΝ: "Φάντασμα" το Κέντρο Υγείας Κατούνας

Το Κέντρο Υγείας Κατούνας είναι "άλλο ένα Κέντρο Υγείας φάντασμα", σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ κι αυτό "έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών".

Στις 13/3/2019 ένας 63χρονος πλήρωσε με τη ζωή του αυτή την κατάσταση, αναφέρουν οι εργαζόμενοι, "επειδή ήταν κλειστό το Κέντρο Υγείας και δεν υπήρχε ασθενοφόρο, μεταφέρθηκε από τα παιδιά του στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας και δεν πρόλαβε".

Η αποδιοργάνωση του Κέντρου Υγείας Κατούνας καθώς και των άλλων Κέντρων Υγείας της περιοχής με το τόσο δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, σηνμειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

"Το όριο ασφαλείας για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο Πρωί και Απόγευμα στα Κέντρα Υγείας (πάντα με ένα πλήρωμα εντός του ασθενοφόρου) είναι 3 οδηγοί. Για να επιχειρεί σε 24ωρη βάση χρειάζονται 5 οδηγοί", σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

  • Κ.Υ. ΚΑΤΟΥΝΑΣ: Λειτουργεί μόνο τα πρωινά. Δεν έχει ασθενοφόρο, ούτε οδηγούς.
  • Κ.Υ. ΑΣΤΑΚΟΥ: Εξυπηρετεί 12.000 μόνιμους κατοίκους και τριπλάσιους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού (ακτές Ιονίου Πελάγους). Υπάρχουν 3 οδηγοί. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.
  • Κ.Υ. ΘΕΡΜΟΥ: Καλύπτει μία περιοχή 7000 κατοίκων. Υπάρχει ένας οδηγός. Όλες σχεδόν οι βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.
  • Κ.Υ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Δεν υπάρχει κανένας οδηγός. Όλες οι βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.
  • Κ.Υ ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ: Υπηρετεί 1 οδηγός χωρίς ασθενοφόρο! Όλες οι βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.
  • Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Υπηρετούν 2 οδηγοί. Οι περισσότερες βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.
  • Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ: Υπηρετούν 3 οδηγοί. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.
  • ΚΥ ΜΥΤΙΚΑ: Υπηρετεί 1 οδηγός. Πραγματοποιεί 7-9 εφημερίες τον μήνα. Το υπόλοιπο διάστημα λειτουργεί μόνο πρωί. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται καθώς η ευρύτερη περιοχή αποτελεί πόλο έλξης των παραθεριστών είναι απαραίτητη η 24ωρη λειτουργία του.
  • Κ.Υ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ: Υπάρχουν 2 οδηγοί. Εδρεύει και λειτουργεί εκεί τομέας ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση.
  • Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Υπάρχουν 2 οδηγοί. Εδρεύει και λειτουργεί εκεί τομέας ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση
  • "Οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ στον νομό Αιτωλοακαρνανίας δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά. Οι αποστάσεις είναι δυσπρόσιτες και μεγάλες. Η στελέχωση των Κέντρων Υγείας της περιοχής με πληρώματα ασθενοφόρου είναι επιβεβλημένη".