Κοινωνία

04 Σεπτεμβρίου 2019 20:49

“Ομάδες συλλήψεων” στις διμοιρίες ΜΑΤ

Διάβασέ μου το...

Τι προβλέπει το σχέδιο του Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Εκατοντάδες αστυνομικοι μετακινούνται από όλη την Αττική.

“Ομάδες συλλήψεων” στις διμοιρίες ΜΑΤ
-

Σε ενίσχυση των ΜΑΤ με νέο προσωπικό προχωρεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για 220 αστυφύλακες από αστυνομικά τμήματα της Αττικής που μετατίθενται στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΔΑΕΑ). Αξιολογήθηκαν και επελέγησαν από ειδική επιτροπή, που συνεδρίασε στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ το διάστημα από 20 έως 27 Αυγούστου. Την επιτροπή συγκρότησαν ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και οι διοικητές της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) και της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης). Η μετακίνηση των 220 αστυφυλάκων στη νέα υπηρεσία θα ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαήμερο, μετά την εξέταση των ενστάσεων - προσφυγών που έχουν καταθέσει αρκετοί από αυτούς. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων πριν ενσωματωθούν στις διμοιρίες. Στη ΔΑΕΑ υπηρετούν σήμερα 1.600 άτομα, 500 λιγότερα από την οργανική δύναμη της υπηρεσίας.

Οι διμοιρίες της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) ανέρχονται σε 24, οι οποίες όμως λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν συγκροτούνται από 16-18 αστυνομικούς, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά από 10 ή 11. Οι διμοιρίες της ΥΜΕΤ, αντίστοιχα, ανέρχονται σε 25 και στελεχώνονται από 6 έως 8 άτομα, αντί 12 έως 14 παλαιότερα. Με την ένταξη των 220 αστυφυλάκων στο δυναμικό της υπηρεσίας θα αυξηθεί όχι μόνο ο αριθμός των διμοιριών, αλλά και ο αριθμός των αστυνομικών ανά διμοιρία. Στόχος των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. είναι 3-4 αστυνομικοί από κάθε διμοιρία να μην φέρουν πλήρη εξάρτυση, ώστε να μπορούν να καταδιώκουν και να συλλαμβάνουν όσους συμμετέχουν σε καταδρομικές επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ.

Αντιδράσεις για το “αιματάκι του μπαχαλάκια”

Tην παραπομπή του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΖΙ του ΑΝΤ1, ο κ. Μαρκόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι οι τραυματισμοί των κουκουλοφόρων είναι αποδεκτοί.

Ο βουλευτής  αιτιολόγησε την αναφορά του υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει εκχώρηση της κρατικής βίας με συνταγματικό τρόπο στην αστυνομία, κανένας δεν είπε ότι η αστυνομία είναι ανεξέλεγκτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ