Κοινωνία

04 Σεπτεμβρίου 2019 13:04 Τελευταία ενημέρωση : 04 Σεπτεμβρίου 2019 20:39

Άγρια επεισόδια στο hot spot στην Μόρια

Διάβασέ μου το...

Περιορισμένη χρήση χημικών από την Αστυνομία. Θύελλα αντιδράσεων στην Λέσβο για τον "υπερπληθυσμό" στα hot spot. Αντιδράσεις στον Καραβόμυλο για τον νέο καταυλισμό.

Άγρια επεισόδια στο hot spot στην Μόρια
-

Διεκδικώντας την άμεση μετακίνησή τους, αρχικά εκτός καταυλισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και στη συνέχεια στην Αθήνα και φωνάζοντας "Athens-Athens", εξεγέρθηκαν σήμερα οι 300 ανήλικοι και ασυνόδευτοι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη μεγάλη σκηνή νεοεισερχόμενων του ΚΥΤ. Πρόκεται για ανηλίκους οι οποίοι έφθασαν στο νησί το τελευταίο διάστημα και οι οποίοι δεν χωρούσαν στις άλλες δομές ανηλίκων που λειτουργούν στη Μόρια. Έτσι τοποθετήθηκαν στη σκηνή του ΚΥΤ.

Οι ανήλικοι έσπασαν την πόρτα και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια. Άμεσα παρενέβησαν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι εκκένωσαν αρχικά τη σκηνή κάνοντας χρήση χημικών. Μικρές ομάδες ανηλίκων κατέλαβαν προσωρινά την πύλη του ΚΥΤ και έκλεισαν το δρόμο παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία αποχώρησαν.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ - ΜΟΡΙΑ

Από την πλευρά της Αστυνομία έκανε λόγο για ένταση που δημιουργήθηκε από ομάδα 50 περίπου ανήλικων που προέβαλαν ως αίτημα την άμεση αποχώρηση τους από το Κέντρο. Παραλληλα, αναφέρει πως άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για την εξομάλυνση της κατάστασης και όταν το προσωπικό της Ο.Π.Κ.Ε. δέχτηκε επίθεση, έγινε χρήση ενός δακρυγόνου για την απώθηση των ατόμων. Ακολούθως αφού περιορίσθηκαν σε ασφαλή χώρο, ομάδα διαπραγμάτευσης συζήτησε μαζί τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αναφέρεται στην ενημέρωση.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ - ΜΟΡΙΑ

Λίγο νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί κρίσιμη σύσκεψη με την συμμετοχή υπό τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, με την συμμετοχή 9 Δημάρχων, προκειμένου να καθοριστεί κοινή γραμμή για την διόγκωση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ζητήματος και για να υπάρξει κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων απο την Πολιτεία.

Σήμερα στον καταυλισμό του ΚΥΤ και στα γύρω κτήματα διαμένουν 9.395 πρόσφυγες και μετανάστες. Συνολικά σε δομές στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης ζουν 11.689 άτομα. Από αυτούς οι 750 είναι ανήλικοι ασυνόδευτοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες ξεκίνησε ο ιατρικός έλεγχος των όσων δηλώνουν ανήλικοι προκειμένου αυτό να αποδειχθεί ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μετακίνησής τους σε δομές ανηλίκων εκτός Λέσβου.  

Κώστας Μουτζούρης - προσφυγικό

Η προσπάθεια αποσυμφόρησης της Λέσβου, με την μεταφορά την Δευτέρα περίπου 1400 προσφύγων και μεταναστών «θα είναι μια τρύπα στο νερό, εάν δεν συνεχιστεί», είπε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί». Ο κ. Μουτζούρης είπε ότι ήδη σήμερα στο νησί έχουν φθάσει διά θαλάσσης 128 άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια, ενώ μιλώντας και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τόνισε ότι μόνη λύση είναι η διασπορά σε όλη την επικράτεια, του πληθυσμού όσων προσφύγων και μεταναστών που σήμερα βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου.


Σε σχόλιο του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά είναι αβίωτη για κατοίκους, πρόσφυγες και εργαζόμενους στα Κέντρα Υποδοχής. Οι «θετικές εντυπώσεις» που αποκόμισε ο αρμόδιος υπουργός στη Μόρια πριν λίγο καιρό ακούγονται πλέον ως κακόγουστο αστείο. Τα σημερινά επεισόδια στη Μόρια αλλά και τα χτεσινά στη ΒΙΑΛ της Χίου οφείλουν να κινητοποιήσουν την κυβέρνηση. Να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Η δραστική αποσυμφόρηση των νησιών δεν πρέπει να περιμένει. Με προτεραιότητα τους ασυνόδευτους ανήλικους και τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Για να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές και η κοινωνική συνοχή».

Σε παρέμβασης της, η Δήμαρχος Στυλίδας, διαμαρτυρόμενη για την πρόθεση του ΔΟΜ για λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες, ενός hot spot στον Καραβόμυλο, είπε ότι η όλη διαδικασία έγινε «αιφνιδιαστικά» για την τοπική κοινωνία, λέγοντας ότι δεν μπορεί σε μια κοινωνία 200 ανθρώπων που ζουν στο χωριό, δίπλα στις εγκαταστάσεις όπου θα δημιουργηθεί ο χώρος τους πρόσφυγες, να «βάλει κάποιος 500 πρόσφυγες».

 

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: να μην καταργηθούν οι Επιτροπές Ασύλου

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, αναφέρει «Με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης για την κατάργησή του δεύτερου βαθμού εκδίκασης από τις Επιτροπές της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών των υποθέσεων ασύλου με σκοπό την επιτάχυνση, όπως λέγεται, της διοικητικής διαδικασίας, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

  1. Οι καθυστερήσεις που επισημαίνονται δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά παρατηρούνται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες. Η λειτουργία των επιτροπών δευτέρου βαθμού έχει αποδειχθεί επιτυχής. Άλλωστε, σκοπός του συστήματος χορήγησης ασύλου πρέπει να είναι η προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.
  2. Η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των προσφύγων αντίκειται σε διατάξεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και στη νομολογία που απαιτούν οπωσδήποτε την εξέταση των υποθέσεων αυτών τόσο στο νομικό, όσο και στο ουσιαστικό επίπεδο. Η δε τυχόν σχεδιαζόμενη μεταφορά των υποθέσεων αυτών απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια θα επιδεινώσει την κατάσταση, καθόσον αυτά, με τη σημερινή τους στελέχωση σε δικαστές και υπαλλήλους θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα με δυσμενείς επιπτώσεις στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της συνολικής λειτουργίας τους.
  3. Η όποια σχετική συζήτηση οφείλει να λάβει υπόψη τις ανωτέρω πραγματικότητες και να μην επιδιώκεται η συγκάλυψη των αδυναμιών εφαρμογής του ισχύοντος συστήματος, με κατάργηση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Η Ένωσή μας είναι έτοιμη να συμβάλλει με θετικές προτάσεις στην βελτίωση του συστήματος και αναμένουμε την πρόσκληση σε διάλογο από τους συναρμόδιους Υπουργούς».