Οικονομία

04 Σεπτεμβρίου 2019 14:06 Τελευταία ενημέρωση : 04 Σεπτεμβρίου 2019 20:43

“Καμπανάκι” της Λαγκάρντ για το πρωτογενές πλεόνασμα

Διάβασέ μου το...

Πώς χαρακτήρισε τους στόχους για την Ελλάδα, η μέλλουσα Πρόεδρος της ΕΚΤ. Ποια είναι η πρότασή της. Τι δήλωσε ο Χρήτος Σταϊκούρας.

“Καμπανάκι” της Λαγκάρντ για το πρωτογενές πλεόνασμα
-

Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους εχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή» εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. 

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή». 

Εξάλλου, η Κρ. Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

Σταϊκούρας: ώθηση για μείωση των πλεονασμάτων από την δήλωση της Λαγκάρντ

Σε δήλωση του, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως βασικό στόχο τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία συμφώνησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς, με χαμηλούς μάλιστα ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Με ικανοποίηση ακούσαμε σήμερα την απερχόμενη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μελλοντική Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ να τοποθετείται υπέρ της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ