Κοινωνία

04 Σεπτεμβρίου 2019 19:45

Τέλος η αναγραφή θρησκεύματος στα σχολεία

Διάβασέ μου το...

Απόφαση – σταθμός για την αναγραφή του θρησκεύματος σε απολυτήρια και το myschool. Οι κινήσεις που υποχρεούται να κάνει το υπ. Παιδείας.

Τέλος η αναγραφή θρησκεύματος στα σχολεία
-

Απόφαση-ορόσημο για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στον χώρο της εκπαίδευσης εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Έκρινε ως αντισυνταγματική, μη νόμιμη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στα σχολεία, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool», καθώς και στη δήλωση που υποχρεούται να κάνει ένας μαθητής ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος προκειμένου να απαλλαγεί από το µάθηµα των Θρησκευτικών.

Η Αρχή στην οποία είχαν προσφύγει σχετικά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και η Ένωση Αθέων καλεί το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί προς την απόφασή του.

Ειδικότερα η Αρχή με την υπ΄ αριθμ. 28/2019 απόφασή της που έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δύο Ενώσεων, έκρινε ότι δεν είναι νόμιμες:

* η αναγραφή του θρησκεύµατος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool» καθώς και η ύπαρξη αντίστοιχων πεδίων στα σχετικά έντυπα, ανεξαρτήτως αν είναι προαιρετική η συµπλήρωσή τους .

* η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το µάθηµα των Θρησκευτικών.

Κατά το σκεπτικό της Αρχής δεν είναι νόμιμες καθώς αντιβαίνουν «στις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, που κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία, στην αρνητική θρησκευτική ελευθερία των µαθητών και των γονέων τους, οι οποίοι έχουν και το ειδικότερο δικαίωµα να διαπαιδαγωγήσουν ελευθέρως τα παιδιά τους µε βάση τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις, σύµφωνα µε το άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣ?Α, καθώς και με το άρθρο 9 της ΕΣ?Α και το άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣ?Α».

Αντιβαίνουν ακόμα προς τη θεµελιώδη αρχή της αναγκαιότητας της επεξεργασίας δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μετά από αυτή την απόφαση της η Αρχή καλεί το υπουργείο Παιδείας να:

* απόσχει από τις ως άνω µη σύννοµες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδοµένων των µαθητών,

* µεριµνήσει για την άµεση τροποποίηση των σχετικών ρυθµίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο µέτρο προκειµένου να µην αναγράφεται πλέον το θρήσκευµα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool» και

*να εκδώσει τέλος κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, απο εδώ και περα για την απαλλαγή από το µάθηµα των Θρησκευτικών να µην απαιτείται η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωµα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον µαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ’ επίκληση αποκλειστικά και µόνον λόγων συνείδησης.