Κόσμος

05 Σεπτεμβρίου 2019 08:15 Τελευταία ενημέρωση : 05 Σεπτεμβρίου 2019 21:52

Brexit: “Όχι” στο αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Διάβασέ μου το...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, όπου σήμερα συνεχίζονται οι συνεδριάσεις για την αναβολή του Brexit.

Brexit: “Όχι” στο αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να συναίνεσε το σχέδιο νόμου για την αποτροπή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου να επικυρωθεί ως τις 17:00, αύριο Παρασκευή, ανέφερε μέσω Twitter το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες .

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή των Κοινοτήτων κι αναμένεται να αρχίσει να συζητείται σήμερα στη Βουλή των Λόρδων, που έχει στη διάθεσή της ελάχιστο χρόνο για να το εγκρίνει, αφού ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον έχει αποφασίσει οι εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου να ανασταλούν από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες.

Ο Μπόρις Τζόνσον υπέστη άλλες δύο βαριές ήττες χθες, στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ είδε την πρότασή του, να διαλυθεί το Σώμα και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να αρθεί το αδιέξοδο, να απορρίπτεται.

Οι κοινοβουλευτικοί απέρριψαν χθες βράδυ την πρόταση που τους υπέβαλε για να στηθούν κάλπες τη 15η Οκτωβρίου, στο αποκορύφωμα άλλης μιας καταστροφικής ημέρας για τον αρχηγό της κυβέρνησης των Συντηρητικών. Η προσπάθειά του με σκοπό να διαμορφωθεί νέα πλειοψηφία που θα υποστηρίξει τη στρατηγική του ως προς το Brexit ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου χαρακτηρίστηκε «κυνική» από τον ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Βρετανία - βουλή - Τζ. Κόρμπιν

Προηγουμένως, η Βουλή των Κοινοτήτων εκτροχίασε τα σχέδια του Τζόνσον για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, εγκρίνοντας με πλειοψηφία 28 ψήφων την πρόταση νόμου που τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή του Brexit για τρεις μήνες, εκτός εάν επικυρωθεί η όποια συμφωνία νωρίτερα.

Η προχθεσινή ημέρα είχε ήδη χαρακτηριστεί ναυάγιο για τον επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις, που απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων: ένας βουλευτής αποσκίρτησε, άλλοι 21 αποπέμφθηκαν από το κόμμα των Συντηρητικών αφού συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση για να τον αναγκάσουν να μην προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, η πρόταση που κατέθεσε ο Τζόνσον θα έπρεπε να εξασφαλίσει τις ψήφους των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου. Αλλά οι Εργατικοί απείχαν, προτιμώντας να περιμένουν το σχέδιο νόμου για την αναβολή του Brexit να επικυρωθεί από τη Βουλή των Λόρδων.

Βρετανία - βουλή - συνεδρίαση

Επιλογή που στηλίτευσε ο Τζόνσον, κατά τον οποίο ο Κόρμπιν είναι «ο πρώτος αρχηγός της αντιπολίτευσης στην ιστορία της δημοκρατίας στη χώρα μας που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε εκλογική αναμέτρηση», κατά συνέπεια συναγάγει «το συμπέρασμα» ότι «δεν θεωρεί πως μπορεί να την κερδίσει».

Σειρά των Λόρδων

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή των Λόρδων (άνω Βουλή), η οποία έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να το εγκρίνει, αφού ο Τζόνσον αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες.

Το όποιο αίτημα αναβολής θα πρέπει να εγκριθεί - ομόφωνα - από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Βρετανία - βουλή - Κόρμπιν - Τζόνσον

Χωρίς πλειοψηφία, με τα μέλη του κοινοβουλίου να τον αψηφούν, ο Μπόρις Τζόνσον φαινόταν να έχει περιέλθει σε δεινή θέση χθες.

Ενώ διεξάγονταν οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που εναντιώνονται στο Brexit συγκεντρώθηκαν από το απόγευμα γύρω από το κοινοβούλιο, με σημαίες της ΕΕ στα χέρια. «Η αποχώρηση χωρίς συμφωνία είναι εντελώς απαράδεκτη», είπε ένας από αυτούς, ο Τζακ Χάργκριβς, 34 ετών, κρατώντας πλακάτ με το οποίο αξίωνε νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

Βρετανία - διαδηλώσεις - κατά Brexit

«Αυξημένος» κίνδυνος διαζυγίου χωρίς συμφωνία

Δηλώνοντας αισιόδοξος εν μέσω θύελλας, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε πως έχει επιτύχει «σημαντικές προόδους» στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Σάιμον Κόβενι, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιρλανδίας, δεν συμφώνησε ακριβώς: δεν έχει υπάρξει «καμία πρόταση από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση», αντέτεινε, μιλώντας στην ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE.

Βρετανία - διαδηλώσεις - κατά Brexit

Ο κίνδυνος αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία επιτείνεται, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η ΕΕ είναι έτοιμη να εκταμιεύσει 780 εκατ. ευρώ για να προσφερθεί κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα υποστούν οικονομικές συνέπειες.