Κόσμος

06 Σεπτεμβρίου 2019 11:55

Brexit και βρετανικά Πανεπιστήμια: Τα δίδακτρα των φοιτητών από την ΕΕ

Διάβασέ μου το...

Τι θα γίνει με τα δίδακτρα των φοιτητών από την Ε.Ε. που σπουδάζουν στην Βρετανία.

Brexit και βρετανικά Πανεπιστήμια: Τα δίδακτρα των φοιτητών από την ΕΕ
-

Στο Brexit και τον τρόπο που αυτό θα επηρεάσει τους φοιτητές στη Βρετανία, αναφέρθηκε η Βρετανίδα πρεσβευτής στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την απονομή των υποτροφιών Chevening, η κ. Σμιθ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ακόμα η μεγάλη απάντηση που περιμένουμε για το μόνιμο πλαίσιο που θα θεσμοθετηθεί», ωστόσο επεσήμανε:

«Όλοι οι φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2020-21 στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έχουν τα ίδια δίδακτρα και οικονομική υποστήριξη, όπως οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, μέχρι και την ολοκλήρωση των σπουδών τους».

Σε μία συμβολική, αλλά λαμπρή, τελετή που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία απονεμήθηκαν οι δύο υποτροφίες που σηματοδοτούν την επανέναρξη του Προγράμματος Υποτροφιών Chevening στην Ελλάδα, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, απένειμε δύο υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 στην Αναστασία Μπενέκου, που θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών MBA στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στον Μοχάμεντ Ελ Σαέρ, ο οποίος θα παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών Πολέμου (War Studies) στο King's College του Λονδίνου.

«Το Chevening πλέον καθιερώνεται εκ νέου ως ένας θεσμός στην Ελλάδα - γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα», τόνισε στην ομιλία της η κ. Σμιθ. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να στηρίξει τους πιο λαμπρούς και αξιόλογους Έλληνες φοιτητές. Αξιοποιώντας την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε ένα εκλεκτό ακαδημαϊκό περιβάλλον, οι υπότροφοι Chevening αποκτούν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουν το μέλλον τους πίσω στην Ελλάδα».

Η κ. Σμιθ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση «για την εμπιστοσύνη που δείχνει σε αυτή τη συνεργασία» και σημείωσε: «Κοινός μας στόχος είναι η επιλογή του πιο ξεχωριστού νέου ή νέας, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις όχι μόνο με τις επιδόσεις του, αλλά και με το όραμά του να αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα μεταφέρει στη συνέχεια πίσω στην Ελλάδα με την επιστροφή του».