Καιρός

06 Σεπτεμβρίου 2019 17:20

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Αλλού καλοκαιρινό κι αλλού με μπόρες και καταιγίδες θα περάσει το Σαββατοκύριακο. Οδηγίες προς τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Σχεδόν καλοκαιρινό πλησιάζει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όμως είναι πλέον εμφανή και τα πρώτα νεύματα του φθινοπώρου σε Ήπειρο και Μακεδονία, με βροχές και καταιγίδες.

Το Σάββατο αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος ουρανός σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στην Μακεδονία και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 32 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 15 έως 33 βαθμούς και νοτιότερα από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου στην νότια Κρήτη. Θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι στα δυτικά, με ένταση 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βοριάδες, 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο μέχρι 6 μποφόρ. 

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 7/9/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, διαπιστώνεται, η εμφάνιση του Ωϊδίου στην τομάτα θερμοκηπίου.

  • Διαπιστώσεις: Στις περιοχές όπου καλλιεργείται η τομάτα θερμοκηπίου διαπιστώθηκε έναρξη προσβολής από το ωίδιο στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες τομάτας και αναμένεται στις όψιμες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.
  • Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξάνθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.
  • Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ