Οικονομία

08 Σεπτεμβρίου 2019 14:46

Μητσοτάκης: από το 2021 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος

Διάβασέ μου το...

Κανένα επίδομα δεν καταργείται, δήλωσε κατηγορηματικά. Πότε ξεκινά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τι είπε για τους συνταξιούχους.

Μητσοτάκης: από το 2021 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος
-

Το πλέγμα μέτρων για φοροελαφρύνσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις, που εξήγγειλε χθες στη ΔΕΘ, ανέλυσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο και με την οποία ολοκλήρωσε την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, ενώ επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Διαβεβαίωσε δε ότι οι εξαγγελίες για το 2020 είναι κοστολογημένες και ρεαλιστικές. «δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα.

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι κανένα επίδομα δεν καταργείται, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν υπάρχει υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, θα επιστρέφονται στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους.

ΔΕΘ 2019 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση και πρόσθεσε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, που έχει ανακοινωθεί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους.

Σημείωσε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι θα υπάρξει σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά. «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις».

ΔΕΘ 2019 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

"Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Για τις προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή τόνισε: Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές.

«Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα» είπε ο πρωθυπουργός για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Για το εάν φτάνει η μείωση των φόρων για να ανασάνουν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία των τραπεζών.

«Πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες και θα κερδηθούν», είπε.

Στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11% και βέβαια θα υπάρχει ο κατώτατος συντελεστής, ο διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα 15 μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ