Κόσμος

08 Σεπτεμβρίου 2019 19:46

Η Γαλλία απειλεί με βέτο ενδεχόμενο αίτημα αναβολής του Brexit

Διάβασέ μου το...

«Η υπομονή μας εξαντλείται, οι Βρετανοί πρέπει να μας που τι θέλουν», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Η Γαλλία απειλεί με βέτο ενδεχόμενο αίτημα αναβολής του Brexit
-

Με βέτο απειλεί το Παρίσι ενδεχόμενο αίτημα αναβολής που θα υποβάλει η Βρετανία πέραν της 31ης Οκτωβρίου για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η υπομονή της Ευρώπης εξαντλείται… Δεν θα το κάνουμε αυτό κάθε τρεις μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ απέρριψε ενδεχόμενο νέας αίτημα αναβολής υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, λόγω της «ανησυχητικής» έλλειψης προόδου στις πρόσφατες συνομιλίες, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτηρίζονται από έλλειψη ρεαλισμού. «Είναι πολύ ανησυχητικό. Οι Βρετανοί πρέπει να μας πουν τι θέλουν», είπε ο Λε Ντριάν.

Αλλά και ο Γκι Φερχόφστατ, αρμόδιος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit δήλωσε ότι θα ήταν «απαράδεκτο» για τις Βρυξέλλες να παρατείνουν την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τις παρούσες συνθήκες

Να αγνοήσει το νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit πέρα από τις 31 Οκτωβρίου, παρά τον κίνδυνο φυλάκισης, ετοιμάζεται πάντως ο Μπόρις Τζόνσον σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Ο νόμος αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την τυπική βασιλική έγκριση τη Δευτέρα, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ήδη πολλές φορές δηλώσει ότι δεν προτίθεται να στείλει επιστολή προς την ΕΕ ζητώντας παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ