Καιρός

09 Σεπτεμβρίου 2019 17:15

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Φθινοπωρινές συνθήκες, με παροδικές συννεφιές και τοπικές μπόρες. Οδηγίες για τους αγρότες.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Με τα πρωτοβρόχια ακόμη να μην… φαίνονται στον ορίζοντα, ο καιρός θα συνεχίσει σε καλοκαιρινό-φθινοπωρινό τέμπο και τις επόμενες ημέρες.

Την Τρίτη αναμένεται αρχικά αίθριος ουρανός σε ολόκληρη την χώρα, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες, κυρίως στα βουνά της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 15 έως 33 βαθμούς και στα νησιά από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι στα δυτικά, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, ενώ αργότερα θα είναι βορειοδυτικοί, με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν βοριάδες, με ένταση 4 έως 5 μποφόρ, στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 10/9/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων, η στρατηγική αντιμετώπισης της Μύγας της Μεσογείου βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα, βιοτεχνολογικές μεθόδους και ψεκασμούς κάλυψης. Ο συνδυασμός των μέτρων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τα καλλιεργητικά μέτρα αφορούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται από όλους τους παραγωγούς μιας περιοχής.

Η βιοτεχνολογική μέθοδος βασίζεται στην ανάρτηση παγίδων με έτοιμο για χρήση δόλωμα και εντομοκτόνο προκειμένου να θανατώσουν μαζικά το έντομο στόχο εκλεκτικά και χωρίς να επιβαρύνουν το προϊόν, το περιβάλλον και τον χρήστη.

Αναρτώνται 5-7 ή 8 παγίδες το στρέμμα, σε ύψος πάνω από 2m από το έδαφος και στην νότια πλευρά της κόμης. Καλό είναι οι οπωρώνες στους οποίους εφαρμόζεται η μαζική παγίδευση να είναι διαδοχικοί ή εκτεταμένοι ή μεμονωμένοι. Αν δεν εφαρμόζεται το μέτρο στους γειτονικούς οπωρώνες να ενισχύεται με παγίδες η περιφέρεια του κτήματος. Προκειμένου η μέθοδος να είναι αποτελεσματική πρέπει η ανάρτηση των παγίδων να γίνεται νωρίς.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή των κατάλληλων ενεργειών, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ