Οικονομία

10 Σεπτεμβρίου 2019 18:34

Βρούτσης: με δημοσιονομικά μέτρα θα “βγουν” τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους

Διάβασέ μου το...

Πώς θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων στους συνταξιούχους. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Βρούτσης: με δημοσιονομικά μέτρα θα “βγουν” τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους
-

«Η επιστροφή των χρημάτων στους συνταξιούχους (σ.σ. μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου) θα γίνει μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Περιμένουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία θα σεβαστούμε, πάνω στις ράγες των αποφάσεων της δικαιοσύνης να τοποθετηθούμε με τις δικές μας διαρθρωτικές αλλαγές πάνω στο νόμο. Εκεί λοιπόν μετά τη χρονική στιγμή που θα ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού μελετήσουμε αναλυτικά την απόφαση της Δικαιοσύνης θα τοποθετηθούμε για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Και ως πολίτης της χώρας, πιστέψτε με, και ως υπουργός, εύχομαι οι αποφάσεις να μην είναι τόσο δημοσιονομικά επιβαρυμένες σε κόστος για το ελληνικό δημόσιο, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν υπό την έννοια βρίσκονται σε ένα συρτάρι παρκαρισμένα, θα πρέπει με δημοσιονομικές προσαρμογές να εξοικονομηθούν, για αυτό λοιπόν εύχομαι να είναι και πολύ υπεύθυνη, όπως  είναι πάντα η απόφαση της δικαιοσύνης σταθμίζοντας και αυτό τον παράγοντα, όποια και αν είναι η απόφαση της δικαιοσύνης, σε ένα κράτος δικαίου όπως είναι η Ελλάδα θα είναι απόλυτα σεβαστή και επιστροφή των χρημάτων στους συνταξιούχους θα γίνει, και επαναλαμβάνω αυτό που έλεγα, με τον ίδιο σταθερό τρόπο και όταν ήμουν αξιωματική αντιπολίτευση, βουλευτής με το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας, ότι η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της εθνικής μας οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επισήμανε, δε, ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματα από 1ης Ιανουαρίου οι συντάξεις έπαιρναν συντάξεις στα τυφλά χωρίς να συνοδεύονται από εκκαθαριστικό βάσει του οποίου να έβλεπαν με ποιο τρόπο προκύπτει το ποσόν της καταβληθείσας σύνταξης. Όταν λοιπόν έγινε αυτή η διαδικασία, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούσαν τα εκκαθαριστικά τους, η κυβέρνηση η προηγούμενη η πολιτική ηγεσία αδιαφόρησε, δεν απάντησε ποτέ, ήρθε στη συνέχεια  ο Συνήγορος του Πολίτη με απόφαση απαίτησε να εκδοθούν, πάλι κώφευσε  η προηγούμενη κυβέρνηση και ερχόμαστε εμείς δεσμευμένοι  από την προεκλογική  μας τοποθέτηση και σήμερα στη γραμμή της διαφάνειας λέμε ότι θα εκδοθούν αυτό τον μήνα».

Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε ο υπουργός Εργασίας ότι «διαπιστώσαμε πως 222.983 περιπτώσεις συντάξεων δεν έχουν επανυπολογιστεί» ενώ χαρακτήρισε «άθλο» την έκδοση μέσα στον μήνα των περίπου 1,7 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών που δεν είχαν εκδοθεί.