Κόσμος

10 Σεπτεμβρίου 2019 15:43

“Εδώ Βρυξέλλες”…

Διάβασέ μου το...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει χρήσιμες ειδήσεις και τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της ΕΕ.

“Εδώ Βρυξέλλες”…
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ότι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την "καρδιά" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 'Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: απο την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της "κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας".

Μαργαρίτης Σχοινάς: ο πρώτος Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ιστορική η ημέρα για την χώρα μας, καθώς ο Μαργαρίτης Σχοινάς ορίστηκε ως ο πρώτος Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Σχοινάς θα ειναι ένας απο τους οκτώ Αντιπροέδρους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα διαχειρίζεται  το χαρτοφυλάκιο για την “Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια, η απασχόληση και η εκπαίδευση.

Η Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σήμερα η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την ομάδα των 26 επιτρόπων που θα την πλαισιώσουν, καθώς και τη νέα δομή της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η ομάδα αυτή των επιτρόπων θα διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό τρόπο δράσης: θα αναλάβουμε τολμηρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα οικοδομήσουμε περαιτέρω την εταιρική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα καθορίσουμε τις σχέσεις μας με μια πιο δυναμική Κίνα και θα ενεργήσουμε ως αξιόπιστος γείτονας, για παράδειγμα για την αφρικανική ήπειρο”. Η ίδια συνέχισε λέγοντας: “Η ομάδα αυτή οφείλει πλέον να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή μου θα έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα και θα είναι προσηλωμένη στην άσκηση βιώσιμων πολιτικών”.

Αντιπρόεδρος Κομισιόν - Μαργαρίτης Σχοινάς

Το νέο Σώμα των Επιτρόπων θα διαθέτει οχτώ αντιπροέδρους, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι για τις κορυφαίες προτεραιότητες που διατυπώνονται στις πολιτικές κατευθύνσεις. Τρεις εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν διττό ρόλο. Θα εκτελούν χρέη επιτρόπου αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για ένα από τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της εκλεγείσας προέδρου.

Δείτε την ανταπόκριση της Μαρίας Αρώνη για την νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πατώντας ΕΔΩ

Όλα τα μέλη του Σώματος των επιτρόπων θα επισκεφτούν όλα τα κράτη μέλη κατά το πρώτο ήμισυ της θητείας τους. Θα πρέπει όχι μόνο να γνωρίζουν τις πρωτεύουσες αλλά και να επισκεφτούν τις περιφέρειες στις οποίες ζουν και εργάζονται οι πολίτες της Ευρώπης”, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επόμενα βήματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει στη συνέχεια να δώσει τη συγκατάθεσή του στο σύνολο του Σώματος των Επιτρόπων, μετά από ακροάσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου. 

Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει τη συγκατάθεσή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διορίζει επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου για μία πενταετία.