Κόσμος

11 Σεπτεμβρίου 2019 11:26

Νίκος Αναστασιάδης: Πρέπει ο ταραξίας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο

Text to Speech

Τι θα γίνει μετά το νέο ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Το σχόλιο για την αντίδραση των Βρυξελλών στις προκλήσεις της Άγκυρας.

Νίκος Αναστασιάδης: Πρέπει ο ταραξίας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο

Για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το Κυπριακό, μετά το αδιέξοδο που προέκυψε μετά από μία εβδομάδα συνομιλιών με την ειδική απεσταλμένη ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, μίλησε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Το πρώτο ενθαρρυντικό μήνυμα ήταν στις 9 Αυγούστου όταν σε μία άτυπη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί είχαμε συμφωνήσει ποιοι θα ήταν οι όροι αναφοράς. Ενημερώθηκε αναλόγως τηλεφωνικά η κ. Λουτ, τόσο από δικής μου πλευράς τόσο και από την πλευρά του κ. Ακιντζί, επισκέφθηκε την Κύπρο, ετοίμασε ένα λιτό κείμενο για να αποφευχθούν οι όποιες εμπλοκές ή περιπλοκές, εν συνέχεια όμως φαίνεται ότι το κείμενο έπρεπε να περάσει από την έγκριση, τουλάχιστον φαίνεται και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εμπλοκή να απαιτούνται θέματα τα οποία ήθελαν να προκαθορίζονται προ του διαλόγου, οπότε εκεί έγκειται η εμπλοκή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου σε συνέντευξή του στο Euronews.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου εκφράζει την αισιοδοξία του και διατηρεί την ελπίδα ότι, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το διάλογο.

«Το πρόβλημα είναι αν η Τουρκία μένει ανυποχώρητη σε κάποιες θέσεις όσον αφορά τις εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, να παραμείνει εγγυήτρια με επεμβατικά δικαιώματα κτλ», τονίζει ο Ν. Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. «Πέρασε από τις φραστικές καταδίκες στην λήψη αποφάσεων με στοχευμένα μέτρα όμως αυτά απαιτούν χρόνο. Το θέμα δεν είναι να επιτυγχάνεις αποφάσεις, το θέμα είναι να συνειδητοποιεί και ο ταραξίας ότι επιτέλους πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα αν επιθυμεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ