Quantcast

Πολιτική

11 Σεπτεμβρίου 2019 16:17 Τελευταία ενημέρωση : 11 Σεπτεμβρίου 2019 21:53

Δένδιας: η Τουρκία επιδικνύει όλο και πιό επικίνδυνη συμπεριφορά στο Αιγαίο

Διάβασέ μου το...

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Υπ. Εξωτερικών, μετά την συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογο του. Τι συζήτησε με τον Μπορίσοφ

Δένδιας: η Τουρκία επιδικνύει όλο και πιό επικίνδυνη συμπεριφορά στο Αιγαίο

Συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογο του, στην Σόφια, είχε ο Υπ. Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τα Βαλκάνια, την διμερή συνεργασία, αλλά και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης, στο πλαίσιο των επαφών του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας, ο κ. Δένδιας είπε ότι "είμαστε στενοί εταίροι και σύμμαχοι. Σήμερα διαδραματίζουμε μείζονα ρόλο υπέρ της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής μας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεισφέρουμε στην ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας. Είναι, επομένως, πολύ φυσικό αμφότερες οι χώρες μας να έχουν την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο".

"Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων επενδυτών στη Βουλγαρία. Ενθαρρύνουμε πάντα τις ελληνικές επενδύσεις στη φίλη χώρα σας, ενώ ταυτοχρόνως, προσκαλούμε τους Βούλγαρους εν δυνάμει επενδυτές στην Ελλάδα", είπε ο κ. Δένδιας, λέγοντας ότι επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν την Ενέργεια.

Νίκος Δένδιας - Ζαχαριεβα - υπουργός Εξωτερικων Βουλγαρίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε "την επιθυμία της κυβέρνησής μας για ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου (Gas Interconnector Greece - Bulgaria (IGB)), ενώ παράλληλα, όπως τόνισε "υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να καταστεί μέλος της Ευρωζώνης και της περιοχής Schengen. Ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχουν καθοριστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών".

Για την Τουρκία

Ο Υπ. Εξωτερικών, όπως ανέφερε, ενημέρωσε την ομόλογο του "σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως γνωρίζετε, παρά τα ισχυρά και σαφή μηνύματα της ΕΕ, καθώς και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτές έχουν ρητά εκφραστεί, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητές της εντός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιδεικνύει, επίσης, μια ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά στην περιοχή του Αιγαίου".

Δένδιας - Ζαχαριεβα - Μπορίσοφ - Βουλγαρία


Από την πλευρά της η κ. Ζαχάριεβα ανέδειξε τη σημασία του «στρατηγικού χαρακτήρα» των σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας ως «απόδειξη του ότι στην περιοχή μας οι σχέσεις μπορούν να αποτελούν μια στρατηγική, κοντινή και φιλική συνεργασία γεμάτη εμπιστοσύνη». Ανέπτυξε δε τις κοινές θέσεις τόσο όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την πολιτική συνοχής, όσο και το μεταναστευτικό υπέρ μίας κοινής λύσης καταμερισμού των ευθυνών, φύλαξη των συνόρων και αλληλεγγύης, καθώς επίσης και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων.

«Η Βουλγαρία δεν θα ξεχάσει την υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών κάνοντας και μνεία και στο διμερές εμπόριο το οποίο, όπως είπε, παρουσιάζει άνοδο κάθε χρόνο- το 2018 διαμορφώθηκε στα 3,3 δις ευρώ. Παράλληλα εξέφρασε τη βούληση συνεργασίας της Βουλγαρίας με τη χώρα μας στο σημαντικό έργο διασύνδεσης αερίου, το σχέδιο του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Δένδιας - Ζαχαριεβα - Μπορίσοφ - Βουλγαρία

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος εξήρε την σημασία της επιτάχυνσης της υλοποίησης του έργου του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας τονίζοντας ότι το έργο αποτελεί προτεραιότητα για τη Βουλγαρία.

«Με την Ελλάδα είμαστε στρατηγικοί εταίροι. Το τετραμερές σχήμα συνεργασίας Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβίας λειτουργεί πολύ καλά, ειδικά σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των σχεδίων του κλάδου των υποδομών» δήλωσε επίσης. Τόνισε δε ότι «οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι άριστες και υπάρχει η επιθυμία να συνεχιστούν να ενθαρρύνονται σ'όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Δένδιας - Ζαχαριεβα - Μπορίσοφ - Βουλγαρία

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σόφια είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου με τους οποίους συζήτησε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για τους Έλληνες επιχειρηματίες στη Βουλγαρία. Από πλευράς του ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης και τον διευρυμένο ρόλο που αποκτά το υπουργείο Εξωτερικών στην προώθηση της εξωστρέφειας και στην προσέλκυση επενδύσεων, τονίζοντας ότι η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ